Tidigare i veckan rapporterade socialminister Jakob Forssmed att ett första fall av den nyupptäckta och allvarligare klad I-varianten av apkoppsviruset, som orsakar sjukdomen mpox, har identifierats i Sverige. I en intervju med DN berättar Anders Tegnell, som själv har erfarenhet av smittskyddsarbete i Kongo och Liberia, om vad som kan förväntas framöver.
– Spridningsrisken ser jag som liten. Men det förutsätter att de drabbade länderna i Afrika får de resurser de behöver. Det är jätteviktigt. För nu finns en rimlig chans att få ordning och stopp på det här innan det förvärras ytterligare. Vi vet sedan tidigare att det kan finnas en potential i sådana här utbrott, säger Tegnell till DN.
Han säger samtidigt att det är svårt att bedöma hur farlig den nya varianten är.
– Det är svårt att bedöma, eftersom det inte finns så mycket data. Det vi vet är att väldigt många barn har smittats och även dött av den här varianten. Men om något hänt, antingen med spridningsvägarna eller med smittsamheten, det vet vi ännu inte.
Enligt Tegnell finns det flera faktorer som talar för att smittan kan begränsas effektivt. Mpox är en tydligt synlig sjukdom, med karakteristiska koppor och blåsor, vilket gör den enklare att upptäcka jämfört med andra virus som kan spridas mer obemärkt. Därför anses risken för en pandemi av samma omfattning som covid-19 vara mycket låg. Dessutom finns ett vaccin tillgängligt som erbjuder skydd mot sjukdomen.
– Så jag har svårt att se att vi skulle få en omfattande smittspridning i Sverige. Men det bygger på att vi är uppmärksamma. Att vi identifierar fall och de kontakter som dessa har haft och att vi är försiktiga vid sexuella kontakter.