Sofia har varit med om två terrordåd – på sex år

För sex år sedan fick Sofia Janson från Eskilstuna sitta inlåst på regeringskansliet i samband med terrorattacken på Drottninggatan. I måndags fick hon inte lämna fotbollsarenan i Bryssel efter ett nytt terrordåd riktat mot Sverige. "Den stora skillnaden nu var att vi hade vår son med oss, och det gjorde känslan ännu mer skrämmande", säger hon.

Sofia Janson från Eskilstuna, men numera bosatt i Bryssel, var på plats under EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige under måndagskvällen tillsammans med sin familj. Bilden är tagen innan terrorattacken var känd.

Sofia Janson från Eskilstuna, men numera bosatt i Bryssel, var på plats under EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige under måndagskvällen tillsammans med sin familj. Bilden är tagen innan terrorattacken var känd.

Foto: Privat

Sverige2023-10-18 10:25

Två svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl i ett terrordåd i Bryssel, bara timmar innan avspark mellan Belgien och Sverige i EM-kvalet i måndagskväll.

Matchen avbröts i paus, vid ställningen 1–1, och en som fanns på plats på matcharenan var Sofia Janson från Eskilstuna, men numera bosatt i den belgiska huvudstaden.

– Jag var på arenan med min sambo och vår sexårige son. Vi hade köpt biljetterna för längesen och var glada över att få gå på landskamp mellan våra två hemländer, trots att det var avgjort redan på förhand, säger Sofia Janson.

Men kvällen som familjen hade sett fram emot förvandlades till något hela annat.

Redan kort efter att familjen kom till arenan fick Sofia – via sms, nyhetsuppdateringar och hennes arbetsplats som Sveriges EU-representation i Bryssel – meddelande om terrordådet bara några kilometer från stadion och att två svenska medborgare skjutits ihjäl på öppen gata.

Därför planerade familjen att lämna matchen redan i halvtid, men stoppades då arenan gick in i en så kallad "lock down" och ingen tilläts lämna Kung Baudouin-stadion.

– När man successivt förstod vad som hade hänt blev det alltmer obehagligt. Vi fick försöka förklara för vår son att han var tvungen att ta av sig sin älskade Zlatan-tröja och tvätta kinderna som var målade med svenska flaggor, säger Sofia Janson.

Samtidigt som fansen hölls kvar inne på arenan av säkerhetspersonal och polis uppstod en alltmer stressad situation när även nätet la ned – troligen av en överbelastning – och det inte längre gick att ta del av informationsflödet.

För Sofia blev det tydliga minnesbilder till 7 april 2017.

Då jobbade hon på Justitiedepartementet och blev satt i lock down inne på regeringskansliet efter terrordådet på Drottninggatan där totalt fem personer dog till följd av sina skador, sedan Rakhmat Akilov kört ihjäl dem med en lastbil.

Nu hamnade Sofia Janson åter i händelsernas centrum i samband med ett terrordåd riktat mot Sverige.

– Då arenan var låst, så fick vi inte lämna. Vi förstod det som att något pågick precis utanför arenan, men vi förstod inte vad. Vi lyssnade på uppmaningarna och satte oss ner och fick vänta på att bli utsläppta, men så gick det inte att få information om vad som hände vilket var väldigt obehagligt. Det påminde mig om terrordåden på Drottninggatan 2017 då vi på regeringskansliets personal också låstes in och inte fick lämna byggnaderna på många timmar. Den stora skillnaden nu var att vi hade vår son med oss, och det gjorde känslan ännu mer skrämmande, säger hon.

undefined
Terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017 kostade fem människor livet.

Först efter midnatt, nästan tre timmar efter att matchen bröts, fick familjen – som satt på den belgiska läktarsektionen – lämna arenan och åka hem igen.

– Men det var samtidigt fint att de belgiska fansen runt oss stämde upp i sånger och uttryckte stöd för Sverige. När vår del av läktaren väl tömdes efter midnatt följde vi med i klungan av belgiska supporters och tog oss till vår bil som var parkerad i närheten. Allt gick lugnt till och det är tydligt att den belgiska polisen har erfarenhet av att hantera terrorsituationer, säger Sofia Janson.

Hon berättar att sonens internationella skola och delar av EU:s institutioner hölls stängda under tisdagen, som en säkerhetsåtgärd, samt att man i EU-kvarteret höll en tyst minut för offren i terrorattacken.

– Som statstjänsteman har jag alltid varit stolt över att representera och arbeta för Sverige. Det känns oerhört skrämmande att svenskar ses som legitima mål för terrorister och att vi uppmanas dölja vår nationalitet och vårt ursprung som vi är så stolta över, men det är en realitet nu som vi behöver förhålla oss till.

undefined
Blommor hade placerats på den plats där en svensk man sköts ihjäl inför Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien i Bryssel.

De två svenska supportrarna som dog i terrordådet var två män i 60- respektive 70-årsåldern. En av männen var hemmahörande i Stockholmsregionen, medan den andre var bosatt utomlands. Ytterligare en man, även han i 70-årsåldern, vårdas på sjukhus efter dådet.

Den misstänkte gärningsmannen dödades i en polisinsats i Brysselområdet under tisdagsmorgonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!