Snart krävs vaccinbevis – så skaffar du det

Snart måste du visa upp vaccinationsbevis om du ska gå på ishockey, bio eller konsert. Men hur skaffar man beviset – och hur gör man om man inte har mobiltelefon eller dator?

Sverige2021-11-24 17:00

Regeringen har beslutat att alla som är över 18 år måste visa upp ett vaccinationsbevis för att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 1 december. Målet är att minska smittspridningen genom att förhindra att ovaccinerade personer samlas i stora grupper.

För att få beviset måste du ha fått två doser vaccin mot covid-19. Ett negativt test eller läkarintyg på genomgången sjukdom räcker inte. 

Så beställer du vaccinbevis: 

Vaccinationsbevis hämtas på sajten covidbevis.se. För att logga in krävs e-legitimation (exempelvis bank-ID). Beviset kan sparas i mobiltelefon, surfplatta eller dator, eller skrivas ut på papper. 

Beviset går att hämta cirka sju dagar efter att du blivit färdigvaccinerad. 

Så gör du om du saknar e-legitimation: 

En blankett finns att skriva ut från E-hälsomyndighetens hemsida. När blanketten fyllts i och postats kan det ta mellan fem och tio dagar innan du får hem ett vaccinationsbevis. För den som saknar folkbokföringsadress i Sverige krävs en särskild blankett.

Men hur gör man om man inte har dator? 

Även den som saknar dator och mobiltelefon har möjlighet att skaffa sig ett vaccinationsbevis. 

Det gör du genom att skriva ett brev till E-hälsomyndigheten, Box 913, 391 29 Kalmar och begära att få blanketten "Beställning av vaccinationsbevis" hemskickad. När du fått blanketten med posten fyller du i den, och skickar tillbaka den till samma adress. Därefter postar E-hälsomyndigheten vaccinationsbeviset hem till dig. 

Var krävs vaccinationsbevis?

Beviset krävs om fler än 100 personer samlas inomhus, exempelvis i teatrar, idrottsarenor, biografer, konsertlokaler och nattklubbar. I utgångsläget krävs inget vaccinationsbevis för att besöka restauranger, gym och museer, men Folkhälsomyndigheten har flaggat för att reglerna kan behöva utökas om smittspridningen tilltar i vinter. 

Även gudstjänster omfattas av kravet på vaccinationsbevis, men Svenska kyrkan protesterar. "Hälsa är mer än fysisk hälsa. Det finns också existentiella dimensioner", säger ärkebiskop Antje Jackelén till TT. 

Kulturminister Amanda Lind hänvisar till alternativet som gäller för de arrangörer som inte kräver vaccinationsbevis: de måste i stället se till att besökarna har anvisade sittplatser med en meters avstånd mellan varje sällskap, enligt ett förslag från Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!