Så länge måste vinterdäcken sitta kvar

Tänker du att vintern är över och att det är dags att ta av vinterskorna på din bil?

Risken för olyckor är större med sommardäck eftersom de inte klarar vinterväglaget på samma sätt.

Risken för olyckor är större med sommardäck eftersom de inte klarar vinterväglaget på samma sätt.

Foto: Nina Leijonhufvud

Sverige2016-02-28 07:30

Bilisterna har fått köra på snöfria vägar under stora delar av februari och under helgen har det varit solsken på många håll. Men om det slår till och blir vinterväglag på vägarna är det krav på att din bil ska vara utrustad med vinterdäck.

NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, menar att vanliga sommardäck tappar i trafiksäkerhet när temperaturen börjar att krypa ner mot fem plusgrader. De däcken klarar inte alls av vinterväglaget på samma sätt som bra vinterdäck gör – och risken för olyckor är därför större med sommardäck.

Du som bilist är därför tvingad att utrusta din bil med vinterdäck om det råder vinterväglag, vilket innebär att det finns snö, is, snömodd eller frost på vägen. Från och med 1 december ska vinterdäcken sitta på bilen vid vinterväglag och lagen säger att du inte får ta av dem förrän den 31 mars, om du ska vara ute och köra med din bil på vägar där det råder vinterväglag. Mönsterdjupet på däcken måste vara minst tre millimeter, annars riskerar du att få stå till svars om polisen stoppar dig.

Har du däremot svårt att slita dig från vintern och dina välskötta dubbdäck? Misströsta inte. Du kan skjuta på däckbytet ända till den 15 april. Först därefter är det förbjudet att köra på svenska vägar med dubbdäck – om nu inte vintern biter sig kvar ytterligare en stund.

Du läser mer om vinterdäck på NTF:s hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om