Provkörning: Hur bra är en skoda för 700 000 kr?

Skoda Enyaq IV RS

Skoda Enyaq IV RS

Foto: Jonathan Posluk

Sverige2023-12-03 07:32

Det är en tidig och blöt måndagsmorgon och vi har precis svängt av E4 i Södertälje och har kursen mot Volkswagen Groups huvudkontor som ligger i stadsdelen Hovsjö, Södertälje. Vi ska testa uppföljaren av den populära modellen Skoda Enyaq, fast nu i coupéform. Coupémodellen lanserades under början av 2022. Skoda Enyaq har sålts i över 11 700 exemplar i Sverige sedan januari 2020 och med lanseringen av coupémodellen skapas det en ännu större kundkrets. 

Bilen vi har för veckan är en IV RS Coupé med 299 hk och ett batteri på 77 kWh med ett räckvidd upp till 535 km. 0 till 100 avverkas på 6,5 sekunder och bilens topphastighet är 180 km/h. Med hjälp av en förbättrad aerodynamik genom en slankare silhuett får bilen ett luftmotståndskoefficienten på CW 0,234 (som referens har en Tesla Model 3 CW 0,21).

Med ett grundpris för IV RS modellen på 699 500 kr får man en hög nivå av utrustning som ingår.

Bilen har gott om smarta förvaringsutrymmen, till exempel ett utrymme vid förardörren för ett paraply. Utöver det finns en "kardantunnel" som har gjorts om till ett förvaringsutrymme som går att ta bort helt om så önskas. I bagageutrymmet finns det en inbyggd isskrapa som du dessutom kan mäta  däckdjupet på däcken med. 

Sammantaget konstaterar jag att detta är en bra bruksbil för den som vill köra en snygg och rymlig elbil men fortfarande ha kvar Skoda andan i form av dess funktionaliteter. 

För att läsa hela provkörningen i dess helhet tryck här eller titta in på 330_motor på Instagram.
 

Skoda Enyaq IV RS
Skoda Enyaq IV RS
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!