Som under de flesta stora svenska högtider spelar sillen en viktig roll på matbordet även under påsken. Nu har företaget Abba presenterat sin nya sillsmak: Asiatisk citrussill med yuzu (koreansk citrusfrukt) & shiso (japansk ört).
Kreativiteten för hur en sill kan presenteras verkar vara oändlig. Wilhelm Malmqvist, för en vecka sedan utsedd till Årets Östgötakock, välkomnar de nya sorterna.
– Jag tycker det är kul med nya sillar. Bara fantasin kan sätta gränserna. Man kan göra vad som helst. I julas gjorde jag en pepparkakssill.
En pepparkakssill?
– Ja, det stämmer. Du kanske tänker att pepparkaka och sill inte låter så gott ihop. Men om du tänker vilka kryddor som är i pepparkaka, ingefära, stjärnanis och så hade jag lite kardemumma i. Det var de jag använde, det blev en riktig hit.
Så du är inte motståndare och tycker att det experimenteras för mycket?
– Jag tycker det är kul, men sedan kanske inte alla försök är lika lyckade men det är fortfarande kul att se vad kockar och vanligt folk kommer på för idéer.
Wilhelm Malmqvist har jobbat på fiskrestaurang i Norge och har även stor erfarenhet av sill från sin tid på västkusten.
– Jag äter sill året om, jag älskar sill. Vi gjorde mycket sill i Norge och sedan åt jag även mycket sill när jag var i Göteborg. En av de bästa luncherna jag hade i Göteborg var en sillmiddag med en öl och en snaps. Det är lite som slår det.