Luleå brukar benämnas som hamburgarnas huvudstad men även på pizzafronten händer det grejer.
De senaste åren har Luleå fått tillskott av napolitanska pizzor och snart öppnar restaurang Södra hamn med ny ägare och då ska den romanska pizzan lyftas fram.
Inom bara några veckor kommer nästa nyhet på pizzafronten – den obemannade pizzaautomaten som alltid har öppet. Låter det märkligt? Jo, Luleåbon bakom etableringen vet att det är en vanlig reaktion. Faktum är att Jonny Pohjanen tvekade att lansera automaten i närheten av 1 april för en vanlig reaktion när pizzaautomaterna kommer på tal är om detta verkligen kan stämma. Till och med hans kompanjon Fredrik Kridahl var skeptisk innan han fick klart för sig hur det fungerar – och att det fungerar.
– Han trodde knappt det var sant, säger Jonny Pohjanen och skrattar när han minns tillbaka.
Men sant var det och nu, ett års hårt jobb senare, är den första automaten på väg att starta upp i Luleå. Om bara en vecka landar den första enheten, tre gånger tre meter stor, i Luleå innan den transporteras till Storheden där den kommer stå i närheten av Elgiganten.
I klippet nedan kan ni se ett finskt inslag som visar hur automaten fungerar. Visningen av pizzaautomaten börjar 2.20 in i klippet.
Pizzaautomater har faktiskt funnits i tiotalet år men fenomenet har aldrig riktigt fått fäste i Sverige. När Jonny Pohjanen fick nys om att ett nytt koncept med en unik lösning dragit igång i Finland, där det i dag finns flera enheter i Helsingforsområdet, var han snabbt framme och styrde upp ett samarbete. Entreprenören har en bakgrund inom Jysk där han bland annat varit vice vd men nu väntar en intensiv lansering av Fizza, namnet pizzaautomaterna går under.
I Sverige räknar han med att rulla ut 100 pizzaenheter de närmaste åren men Jonny Pohjanen bedömer att potentialen är upp till 250.
Ja, hur funkar det då?
Pizzabottnarna, av napolitansk variant, gräddas färdigt för hand och i ett lokalt kök toppas de sedan med färska ingredienser. De packas i värmetåliga pizzakartonger och körs sedan ut till automaterna där de placeras i kyla. När en pizza ska tillredas lyfts pizzan upp med en robotarm och en värmekanon slutgräddar pizzan innan den skickas ut i kartongen till kunden som väntar utanför. Att grädda en pizza tar ungefär 3 minuter.
– Det är en patenterad lösning som vi äger ensamrätten till i Sverige.
Allt som sker i enheten övervakas av ett datasystem vilket betyder att om något är på väg att ta slut i automaten kan nya pizzor köras ut i tid. Automaten fylls på dagligen. Det går att beställa pizzan via en display vid enheten men det går även att beställa via en app.
Jonny Pohjanen är tydlig med att det inte handlar om pizzor av lägre kvalité. Han vill erbjuda snabbmat med bättre råvaror och han nämner Luleåbaserade restauranger som Råvara och Bastard Burgers som två lyckade exempel i det så kallade fast casual-segmentet.
– Det finns ingenting som har öppet dygnet runt och som levererar högkvalitativ mat med bra ingredienser. Den luckan vill vi fylla.
Utvecklingen går mot att beställa mat i appar och tekniken driver på men är vi verkligen redo att köpa en pizza ut en obemannad automat? Jonny Pohjanen tvekar inte.
– Jag är helt säker på det. Svenskarna är bra på att testa nya saker och är snabba att ta till sig ny teknik. Det viktiga är att smaken får tala för sig själv, säger han.