Förslaget: Tv-avgift ersätts av skatt

Licensavgiften för public service skrotas och ersätts av en skatt. Det avslöjar den före detta mediechefen Jan Scherman efter att ha fått ta del av public service-kommitténs protokoll.

Förslaget innebär att licensavgiften ska ersättas av en skatt.

Förslaget innebär att licensavgiften ska ersättas av en skatt.

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige2017-09-20 13:32

Den så kallade Public service-kommittén fick i december 2016 uppdraget att analysera villkoren för public service och även titta över licensavgiften. Redan i augusti kom uppgifter om att kommittén skulle föreslå att avgiften skulle ersättas med en ny skatt.

Nu kommer uppgifter om hur förslaget ser ut mer i detalj. Det är Jan Scherman, före detta mediechef, som via källor fått insyn i kommitténs protokoll. Scherman skriver själv på tidningen Resumé att den nya public service-skatten ska byggas på beskattningsbar inkomst och gälla för alla över 18 år. Skatten får en försiktig progressivitet med ett tak som motsvarar drygt hälften av dagens licensavgift. Utredningens beräkningar bygger på att dagens licensavgift på 2 340 kronor kommer att öka till cirka 2 500 år 2019. Den nya public service-skatten blir ungefär 1 300 kronor per skattebetalare.

För en familj med två vuxna och två minderåriga blir det alltså en liten förändring. För en ensamstående skulle det dock bli en kraftig sänkning jämfört med nuvarande avgift. 70 procent av de som ska betala den nya skatten får betala maxavgiften på 1 300 kronor per år.

20 procent kommer att få en reducerad avgift, och omkring 10 procent slipper skatten helt. Brytpunkten för full avgift gäller för dem som har en beskattningsbar inkomst över 130 000 kronor.

Enligt Schermans artikel i Resumé ska den nya finansieringen införas redan den 1 januari 2019.

Samtliga åtta riksdagspartier ska vara överens om förslaget.

Public service-kommittén ska överlämna sitt förslag till regeringen den 16 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!