Anders Tegnell som bor i Vreta kloster utanför Linköping blev känd för hela svenska folket i sin roll som statsepidemiolog när pandemin slog till i mars 2020.
Två år senare, 9 mars i år, kom nyheten att Tegnell skulle lämna Folkhälsomyndigheten (FHM) och få ett nytt internationellt toppjobb på Världshälsoorganisationen WHO. Men ganska snart kom det grus i maskineriet och härom dagen stod det klart att det inte blev något av WHO-jobbet.
Nu berättar Anders Tegnell i en intervju med Dagens Nyheter vad som hände. Det började med att WHO frågade den svenska Folkhälsomyndigheten om de hade någon som kunde arbeta med en ny organisation som höll på att skapas tillsammans med FN:s barnfond Unicef och vaccinorganisationen Gavi.
Tegnell säger att FHM nappade på idén och föreslog honom.
– Men processen att låna in experter var uppenbarligen inte så välförankrad. Och det här är inte någon ledig tjänst som någon annan får nu. Jag skulle ha varit en extraresurs, säger Anders Tegnell till DN.
– Sådant här händer i stora organisationer. De är komplexa och det kan vara svårt att utifrån få klart för sig hur välförankrad den information man får är i hela organisationen. Man har inte följt alla de interna processerna på WHO och då slog det bakut någonstans, fortsätter han.
Att han skulle ha varit ett kontroversiellt namn efter all uppmärksamhet kring Sveriges linje i pandemibekämpningen håller han inte med om:
– Nej, det har ingen på myndigheten eller regeringen, som också var inblandad i det här, uppfattat. Det har man hela tiden förnekat, man uppfattar varken mig eller Sverige som kontroversiella, säger Anders Tegnell i intervjun.
Därmed är det klart att han jobbar kvar på Folkhälsomyndigheten, men inte som statsepidemiolog. Hans nya roll blir som senior expert där han kommer att fokusera på internationella frågor. Bland annat handlar det om att stötta Somalia, Tanzania, Moçambique och Zimbabwe när de bygger upp sina egna folkhälsomyndigheter.
– På en del sätt kan jag tycka att det blir ännu roligare, säger Anders Tegnell som arbetat i Afrika tidigare.
– I många av de länder vi kommer att jobba emot finns kunniga och välutbildade experter. Det man behöver är en överbyggnad av myndigheter, processer, kontrollfunktioner. Det är ofta det som saknas. Sverige har en lång tradition när det gäller sådant.