Svårt för nyanlända företagare

"Nej, vi har slut på företagskonton i dag". Det svaret fick en nyanländ invandrare som ville starta företag av från en svensk bank, vittnar Nyföretagarcentrums Sverige-vd Harry Goldman om.

10 juli 2018 07:00

Han radar upp exempel på situationer där den svenska administrationen möter nyanlända som vill starta företag, med mycket motstånd och lite morot..

– Arbetsförmedlingen är något helt nytt för dem som kommer hit. Men företagande och affärer kan de från sitt hemland. Sverige tar inte tillvara på det här tillräckligt, understryker han.

Vid seminariet i Almedalen diskuterade han frågan med bland annat Microsofts chefsjurist Mathias Strand, liksom initiativtagaren till Järvaveckan Ahmed Abdirahman, Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl och Sörmlands landshövding Liselotte Hagberg.

Ahmed Abdiraham konstaterade att nyföretagandet måste ha högre ambitioner än pizzerior och det krävs också strukturförändringar i bostadsområden med många invandrare.

– Det är svårt att hitta ett kundunderlag och alltså att starta ett företag i Tensta/Rinkeby. De som bor där är ofta ekonomiskt svaga. Många som utbildar sig flyttar, vilket gör att området förlorar kompetens. Kan man förändra det så finns det stor potential i de här områdena.

Segregerade områden med många som har utländsk härkomst ser ganska lika ut och finns i hela landet:

– I Stockholm ligger de alldeles intill väldigt attraktiva bostadsområden. Men de är dåligt planerade och har dåliga förutsättningar. Med en förändring kan vi öka attraktionskraften och vända på utvecklingen. Men då måste vi tänka om helt, menade Ådahl.

Ahmed Abdiraham påpekade att man behöver ge nyanlända entreprenörer kunskaper inom digitalisering och företagande i Sverige.

– Men det måste också finnas sätt att få fram data om kundunderlaget. I Rinkeby finns kanske 6 000 somalier. Många är kvinnor. Sådana data är väldigt svårt att få fram. Men tänk vad en egenföretagare kan använda det till, med riktade skönhetsprodukter, bröllopsarrangemang och liknande.

Microsofts Sverigekontor ligger i Akalla. Där har man startat egna projektet Legal Help 4 integration tillsammans med ett stort juristföretag.

– Vi har också hållit seminarier om till exempel materialrätt, och om vikten av att patentskydda sina produkter. Det är jätteroligt att kunna ta emot de här personerna, säger Mathias Strand.

Tror du att mindre företag i mindre kommuner kan göra likadant?

– Ja, det borde verkligen vara både fullt möjligt och lönsamt, svarar Mathias Strand.

Vad tror du att nyanlända entreprenörer behöver?

– Kodning (programmeringsspråk) för invandrare, svarar han snabbt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin