Utställning om bygdens skulptör

På söndag öppnas en utställning i Kvarntorps skola om skulptören Alfred Nyström.

Centralt i Linköping. Utanför Östergötlands museum står Nyströmskulpturen ”Hagar och Ismael i öknen”.

Centralt i Linköping. Utanför Östergötlands museum står Nyströmskulpturen ”Hagar och Ismael i öknen”.

Foto: karl-johan norén

svanshals2017-07-08 11:36

Han levde 1844–1897 och kom som fyraåring till Kylebergs säteri där fadern Gustaf Nyström hade anställts som gårdssmed.

– Hans mor lärde honom att läsa och skriva. Han var väldigt vetgirig och läste vad han kom över, men han hade ju absolut ingen skolunderbyggnad, berättar Agneta Widén, för vilken Alfred Nyström är farfars farbror.

Att Agneta Widén och ett tiotal andra släktingar har valt Kvarntorps skola som utställningslokal är väldigt naturligt.

Inte bara för att skolan ligger i en av Alfred Nyströms barndomssocknar, Svanshals (den andra var Heda).

Agneta och hennes syster Margit Brandt är starkt engagerade i Rök-Svanshals byalags historiegrupp och den gamla småskolan i Kvarntorp (belägen utmed gamla E4:an Väderstad–Rök) är byalagets ”klubblokal”.

Agneta Widén nämner att Charlotte Dickson på Kyleberg såg Alfreds konstnärstalang och försåg honom med ritmaterial och uppmuntrade honom att sälja teckningar av den dåvarande slottslika mangårdsbyggnaden till gårdens anställda.

Axel Dickson gav sedan också smedlärlingen ekonomiskt understödd till konstnärsstudier i Stockholm. Även kung Karl XV bidrog ekonomiskt.

Genombrottet kom när ägaren till Hasselbackens restaurang på Djurgården i Stockholm bad Alfred Nyström att göra en Bellmanstaty som för övrigt August Strindberg satt modell för.

Statyn fick en väldig uppmärksamhet och Alfred sågs som ett underbarn. Han kom sedan ut i Europa, först Tyskland och sedan Italien och hade på vägen hunnit gifta sig med en förmögen danska, Dagmar Weber.

Så småningom återvände Alfred Nyström till Sverige och paret Nyström-Weber skaffade sig dubbla bostäder i Djursholm och i Svanshals (Glänås frälsegård).

Sista året i livet blev Alfred Nyström en förgrundsfigur i kampen för att torrlägga Tåkern.

– Jag är väldigt förundrad över att han kunde uttrycka sig så väl, säger Agneta.

Författaren Göran Berggrens böcker om Tåkern och hans uppmärksamhet av Nyströms insatser har en given plats på utställningen. Likaså Stig Ramels bok om Nyström.

På Östergötlands museum finns förvarat cirka 300 brev som Alfred Nyström huvudsakligen skrev till sin hustru. Några av dem är med i utställningen, utskrivna på dator. I övrigt är det modeller, byster och foton från i huvudsak släktens ägo.

– Under min livstid har det inte varit något utställning om Alfred Nyströms liv här i trakten vad jag känner till, säger Agneta Widén och närmast utesluter att det någonsin varit en.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om