Regionala skillnader i synen på EMU

Sundsvall2003-08-21 10:45

Får jämtlänningarna bestämma så blir det ett rungande nej till införande av euro i Sverige.

Får Malmöborna sin vilja fram den 14 september så är kronan snart ett minne blott.

Det är stora regionala skillnader i opinionen inför folkomröstningen.

De stora skillnaderna i opinionerna beror på flera faktorer, bland annat det politiska klimatet, men också på avståndet från vad som upplevs som maktcentrum. Det största stödet för EU och EMU finns längst söderut samt i storstäderna. Det lägsta stödet finns i glesbygden i Norrland, säger professor Rutger Lindahl vid centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet.

Det finns dock några områden som avviker - i Östra Småland och Blekinge har man en betydligt mer skeptisk hållning till EMU och EU än i intilliggande regioner och i Tornedalen i nordöstra Sverige råder betydligt starkare stöd för EMU och EU än i övriga Norrland.

Blir det inte ett lika klart nej i Jämtland till euro som det blev vid EU-omröstningen så blir jag besviken, säger Esbjörn Andersson, som leder nätverket Nej till EU i Jämtland.

Vid folkomröstningen om svensk medlemskap i EU 1994 så var Jämtland landets starkaste nej-fäste, 72,5 procent av länets befolkning röstade då nej till EU. I Strömsunds kommun var 82 procent av befolkningen emot ett svenskt medlemskap i EU.

Enligt den opinionsmätning som SCB nyligen genomfört så är Jämtland fortfarande det starkaste nej-fästet - drygt 62 procent av befolkningen är säkra i sitt nejval.

Sedan folkomröstningen 1994 har Öresundsbron blivit något av en symbol för Sveriges intåg i Europagemenskapen.

Hos skåningen och Malmöbon i synnerhet finns en mycket positiv känsla för EU och det nära samarbetet med våra grannländer. Med alla färjelinjer och inte minst genom Öresundsbron är vi vana med täta kontakter och nära samarbete med våra europeiska grannar, säger Skånes jageneral Mats Nilsson, regionchef i Skåne för Sverige i Europa.

Vid EU-omröstningen 1994 var Jämtlands län det starkaste nejfästet med 71,5 procent följt av Norrbotten med 64,6 och Västerbotten med 62,3 nejröster.

Vid EU-omröstningen 1994 var Malmö kommun det starkaste jafästet med 66,5 procent följt av Malmöhus län med 66,4 och Stockholm med 61,5 procent jaröster.

Enligt SCB:s partisympatiundersökning i maj om svenska folkets inställning i eurofrågan så är 62,6 procent av befolkningen i Jämtland helt säkra på att rösta nej, därefter följer Västerbotten med 61,8 procent och Norrbotten med 51,8 procent.

Enligt SCB-undersökningen i maj så är 42,5 procent av befolkningen i Stockholms kommun säkra på att de kommer att rösta ja till införandet av euro, därefter följer Stockholms län med 40,6 samt Skåne län norra och östra samt Västmanlands län med 40,4 procent.

Största differensen mellan bland de som uppger sig vara säkra i sina val finns i Jämtlands län följt av Västerbotten, Gävleborgs och Dalarnas län. I samtliga dessa län har nej-sägarna en övervikt på mer än 30 procent.

I det starkaste jafästet Stockholms kommun är skillnaden drygt tio procent enligt SCB:s opinionsmätning i maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om