Landets kommunpolitiker har varit återhållsamma i de spartider som nu härskar i landets kommuner - och det gäller även med sina egna löner. Det visar en undersökning som tidningen Dagens Samhälle gjort.
I somliga kommuner får heltidspolitikerna inga lönepåslag alls i år och i två kommuner har politikerna till och med sänkt sina löner.
I flera kommuner och landsting har politikerna fryst sina arvoden och inte gett sig själva lönepåslag. Härnösand har gått ett steg längre. Där sänkte kommunstyrelsens ordförande Sig-Britt Ahl (s) sitt arvode med 480 kronor per månad.
Kommunalrådet Sig-Britt Ahl säger till Dagens Samhälle att lönesänkningen skall betraktas som en symbolhandling och ett sätt för politikerna att visa lojalitet med kommunens anställda när alla förvaltningar måste spara.
Politikerna i Härnösand sänkte sina löner med 1,2 procent. Ursprungligen ville politikerna sänka lönerna med fem procent, men den åtgärden åts delvis upp av den årliga lönejusteringen.
Det finns ingen enhetlig linje för hur kommunernas toppolitiker ska betalas. I vissa kommuner följs principen att kommunalrådets lön ska matcha kommunens högst betalde tjänsteman och i andra kommuner vill man att kommunens toppolitiker ska ha en lön som motsvarar riksdagsledamöternas.
Det är stor spännvidd på kommunalrådens löner - allt från 15 290 som Arnold Andréasson (m) kvitterar ut i lön för sin 60-procentiga tjänst (vilket motsvarar en lön på cirka 25 500 kronor om han arbetar heltid) till 88 110 som kommunstyrelsens ordförande Annika Billström (s) i Stockholm kvitterar ut i lön.