Polisen tar över passfotografering Ökade resurser k...

Sundsvall (TT)linköpinglinköping2004-12-15 00:00

-- Regeringen slår på detta sätt undan fötterna på en hel yrkeskår. Det handlar om stora pengar för alla fotohandlare runt om i landet. Passfotograferingen är en viktig inkomstkälla för dem. Är det verkligen regeringens mening att dessa skall lägga ner sin verksamhet, vilket i värsta fall kan bli en verklighet, säger Christer Johansson, tf vd för Elektronikförbundet, som organiserar fotobutikerna.

Höjd säkerhet

-- Från olika håll har framförts krav på höja säkerheten för alla resehandlingar. Det är anledningen till nyordningen som tyvärr kommer att drabba fotobranschen. Men av säkerhetsskäl är det nödvändigt att fotograferingen sker i samband med att passansökan görs, säger Lars Karlsand på Rikspolisstyrelsen.

Regeringsbeslut

Det är genom ett regeringsbeslut som Rikspolisstyrelsen fått i uppdrag att införa så kallad biometrisk information i passen under nästa år. Tekniken gör det möjligt att beskriva en persons ansiktsform, ögonfärg och fingeravtryck. Det är detta som är orsaken till att polisen och andra passmyndigheter ska ta bilderna.

Dyrare pass

De nya passen som införs 1 oktober nästa år kommer bara att gälla i fem år och inte i tio år som för passen i dag.

-- Detta är också ett led i att höja säkerheten. I de fall pass kommer på avvägar och missbrukas kan missbruket i dag ske under lång tid, framhåller Karlsand.

De nya passen kommer också att bli dyrare att lösa ut. De kommer att kosta 400 kronor. I dag är avgiften för ett pass 270 kronor.

Även nationella id-kort

-- Men i det nya priset ingår även kostnaden för fotografierna och i dag kostar det mellan hundra och tvåhundra kronor hos fotograferna, säger Lars Karlsand.

Polisen och passmyndigheterna kommer också att utfärda de nya nationella id-korten som liksom passen förutom själva bilden av vårt ansikte lagrar en del information om oss i ett speciellt datachiips inbakad i själva id-handlingen.’

Med hjälp av de nationella id-korten ska vi kunna röra oss passfritt mellan alla de länder som ingår i Schengensamarbetet.

Bara i Linköping utfärdas 12 000 till 13 000 pass årligen. Alla dessa fotografier ska från och med oktober nästa år tas av polisen.

-- Det kommer förstås att ta mycket mer tid i anspråk, säger Anita Binäs, gruppchef vid polismyndigheten i Linköping.

Hon berättar att informationen om den nya ordningen nyligen landat på den lokala myndighetens bord och att det denna vecka kommer att tillsättas en länsövergripande grupp som ska se över konsekvenserna.

Skickas inte längre

Det är inte bara de nya reg-lerna för fotografering som förändras. Från och med den 1 januari 2005 måste också alla som ska hämta ut sitt pass gå till polisen för att hämta ut det. Fram tills dess har de skickats med posten och kunnat hämtas ut som paket vid postens utlämningsställen. Dessutom kommer passens giltighetstid att halveras. Nya pass är från och med nästa år bara giltiga i fem år mot hittills 10.

-- Sammantaget kommer passhanteringen naturligtvis att kräva mer resurser av oss, men hur stora vet vi inte än, säger Anita Binäs.

Vad gäller själva fotograferingen ska den utföras i en särskild fotostationer, apparater, som uppfyller de nya kraven. Om dessa tillställs de lokala passhandläggarna har Anita Binäs ännu inte fått information om.

Okända konsekvenser

I dag finns passhandläggare i länets alla kommuner utom Ydre, Söderköping och Vadstena.

-- Om vi inte får apparater från rikspolisstyrelsen till alla handläggare är frågan om vi har råd att ha så många passhandläggare, säger Anita Binäs.

Än vet alltså inte polismyndigheten i Östergötland om östgötarna får tillgång till lika många passhandläggare som i dag, inte heller vilka resurser som krävs för att klara handläggningen och ännu mindre om vad den kan räkna med för tillskott för att kunna utföra uppgiften. Därmed vet den inte heller vad de nya rutinerna kommer att innebära för handläggningstiden.

-- Det är inte klokt att en myndighet på det här sättet slår undan benen för privata näringsidkare, säger Johan Fredriksson, ägare till Expert på Repslagargatan i Linköping.

Hans verksamhet står och faller inte med passfotografering men eftersom den ändå är en viktig del, förutspår han nedskärningar.

-- Ännu värre är det förstås för de fotografer som har färre ben att stå på. Vi har ju ett större utbud av varor och tjänster, säger han.

Han är kritisk till att informationen från myndighetshåll varit så bristfällig.

-- Vi har fått söka informationen själva och hört rykten, säger han.

Per-Åke Roos, en av fem fotografer på Fuji Fotocenter i Linköping, ställer sig frågan om polisen vet vad de gett sig in på.

-- Undrar om de har en aning om hur mycket tid det faktiskt tar.

Fuji Fotocenter i Linköping förlorar en halv miljon om året, det motsvarar ungefär kostnaden för en av de fem tjänsterna.

-- Det är klart att det är ett hårt slag för oss. TINA GERDIEN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!