Skral simkunnighetoroar SLS

En tredjedel av Sveriges lågstadieelever kan inte simma 25 meter. Det visar Svenska Livräddningssällskapets (SLS) årliga undersökning av simkunnigheten hos landets skolelever.

SUNDSVALL (TT)2002-05-30 03:05

-- Vi har förhoppningsvis en solig och härlig badsommar framför oss, men det känns oroande att cirka 100 000 barn i åldern sju--tio år inte kan simma 25 meter, säger SLS:s generalsekreterare Torsten Nitér.

För tionde året i rad har SLS undersökt simkunnigheten bland skolbarn.

-- Vi har visserligen sett att simkunnigheten ökat något, men det borde vara betydligt bättre ställt med simkunnigheten om skolorna levde upp till vad som sägs i läroplanen, säger Nitér.

Tre av tio skolor ger enligt undersökningen fortfarande inte barnen den simundervisning som de är skyldiga att göra enligt läroplanen.

-- Det finns dock goda exempel på kommuner som sköter sig bra, exempelvis Umeå och Kalix, som utsetts till årets simfrämjandekommun de två senaste åren. I dessa kommuner bussas barnen från glesbygdsskolorna regelbundet till simhallarna i kommunens centrala delar och får en bra undervisning.

Ska kunna ryggsim

Enligt de nordiska livräddningsorganisationerna definition är simkunnighet detsamma som att "kunna falla i vattnet, få huvudet under, ta sig upp och därefter simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter på rygg".

Det klarar 83 procent av barnen i mellanstadiet.

-- Men kunskapen om vad man ska göra när en kamrat råkat illa ut i exempelvis ett drunkningstillbud är tyvärr fortsatt låg, säger Nitér.

Endast 34 procent av mellanstadieeleverna kan bistå med mun-till-munandning och bara 45 procent av barnen i den åldern vet hur man placerar någon i stabilt sidoläge.

Enligt läroplanen är det först i årskurs fem som eleven förväntas kunna simma 200 meter.

-- Men det är otroligt viktigt att barnen får undervisning så tidigt som möjligt. Det är de yngsta skolbarnen som är inblandade i de flesta drunkningstillbuden, säger Göran Olsson på SLS.

Simborgarmärket

När SLS bildades vid sekelskiftet så drunknade drygt tusen personer i Sverige varje år. De många drunkningsolyckorna fortsatte att skörda många offer varje år.

1935 föddes idén på simborgarmärket, som skulle vara ett bevis för att man var simkunnig.

Allt fler lärde sig simma -- och antalet drunkningsoffer minskade kraftigt.

För 25 år sedan såldes cirka 204 000 simborgarmärken. I dag genomför cirka 100 000 detta simprov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om