Prinskorven kan krympa

Falukorven fortsätter att vara falukorv, men prinskorven kan krympa ytterligare -- åtminstone när det gäller hur stor andel kött som finns i korven.

Sundsvall (TT)2002-11-11 05:38

Från årsskiftet slopar Livsmedelsverket ett antal ett antal svenska bestämmelser som gäller glass, spannmåls- och bageriprodukter, ättika, köttvaror, matpotatis och svamp.

Falukorven har dock redan tidigare fått ett särartsskydd av EU, så vi kommer även i fortsättningen kunna vara säkra på att det är riktig traditionell falukorv som vi får när vi handlar just falukorv.

Men det är inte säkert att prinskorven kommer att smaka som vi vant oss. Från nyåret försvinner kravet på minsta köttinnehåll i just prinskorv, men tillverkaren är skyldig att ange hur mycket kött som korven innehåller. Det gäller alltså att läsa det finstilta på innehållsdeklarationen om man ska vara säker på att det är äkta prinskorven som man plockar med sig i kundvagnen.

Livsmedelsverkets styrelse beslöt vid sitt sammanträde på fredagen att vissa svenska särbestämmelser skall slopas från årsskiftet. Svenska regler om sammansättningen av varor som prinskorv, wienerkorv och glass slopas, eftersom dessa nationella livsmedelsstandarder har förlorat sin betydelse. Varor med samma namn kan nämligen enligt de frihandelsregler som råder inom EU tas in och säljas i Sverige utan att de behöver uppfylla de svenska kraven. Det har därför inte funnits någon garanti för konsumenten att dessa varor varit tillverkade enligt svenska regler.

De regler för köttvaror som upphävs gäller till exempel minsta mängd kött i köttkorv, fläskkorv, medisterkorv, frukostkorv, wienerkorv och prinskorv. Förändringen innebär också att förbudet mot att använda mjölkprotein i dessa produkter försvinner. Allergiker bör därför även fortsättningsvis noggrant studera ingrediensförteckningarna. Under senare år har EU:s märkningsregler för ingredienser skärpts när det gäller kravet på att ange mängden av de huvudsakliga råvarorna, till exempel mängden kött i korv. Från halvårsskiftet 2003 införs även en gemensam definition av kött i hela EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!