Motalabo dömd i stor dopningshärva

Nästan 60 personer dömdes på torsdagen för inblandning i den stora dopningshärvan efter en av de största och dyraste rättegångarna som hållits i Sverige.

Sundsvall (TT)2011-08-04 18:58

Men trots uppmärksamheten fortsätter handeln med dopningspreparat ute på marknaden - nya aktörer har tagit över.

För huvudaktörerna som enligt åklagaren sysslat med smuggling och en industrimässig tillverkning och försäljning av dopningsmedel blev det långa fängelsestraff. En man från Sollefteå fick det hårdaste straffet - Sundsvalls tingsrätt dömer honom till sju års fängelse för grov smuggling och grovt dopningsbrott. En kvinna döms till sex års fängelse för samma brott. Även flera andra personer döms att sitta flera år i fängelse och andra inblandade dömdes till bland annat böter, ungdomstjänst och villkorlig dom. För 13 personer ogillades åtalet.

Preventiv effekt

Den relativt stränga domen fick ett positivt mottagande hos polis och tull.

- Sju års fängelse för huvudmannen är en signal om hur samhället ser på den här brottsligheten. Det kan få vissa att avstå från att använda anabola steroider, säger tullinspektör Sune Nordström, dopningsexpert hos Tullverket, som deltog i utredningen av härvan.

När dopningshärvan avslöjades gjordes det största beslaget någonsin av dopningsmedel.

- Direkt efter det stora beslaget vet vi att det var svårt att få tag på dopningspreparat. Det finns ju stora pengar att tjäna på hanteringen och nu rullar väl affärerna på som vanligt, säger åklagaren Marina Amonsson.

De åtalade har rört sig i kroppsbyggarkretsar och varit verksamma på flera olika platser i landet.

Kunderna har främst varit män som velat komma åt anabola steroider och andra preparat för att snabbt få större muskler. Nu ska lokala polismyndigheter syna kunderna och närmare tusen kända kunder riskerar böter.

Många nya brottslingar

- I huvudsak är jag mycket nöjd. Vi kommer att gå igenom domen i varje enskilt fall för de 70 åtalade och efter det får vi ta ställning till vad vi kommer att överklaga, säger Marina Amonsson, som var en av de tre åklagare som deltog i rättegången.

Advokat Gunnar Falk som försvarar den man som dömdes till det längsta straffet - sju års fängelse - var inte nöjd med tingsrättens besked.

- Jag har ännu inte hunnit läsa den omfattande domen, men jag kan spontant konstatera att min klient dömts för strängt.

De relativt stränga straffen kommer inte heller att passera obemärkt förbi, tror åklagare Amonsson.

- Det var bara ett fåtal av de 70 åtalade som var tidigare straffade, så att hamna inför rätta och i fängelse blir en ny erfarenhet för rätt många, konstaterar hon.

En 37-årig man, som tidigare bott i Motala, dömdes till fängelse i två månader för dopningsbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om