Starten gick för större Sturefors

Efter många år av förberedelser börjar nu bygget av bostäder i norra delen av Sturefors. Kommunstyrelsens ordförande tog första spadtaget till 30 lägenheter. Så småningom ska här finnas 300 bostäder.

Boklok bjöd Paul Lindvall på hamburgare efter skoptaget.

Boklok bjöd Paul Lindvall på hamburgare efter skoptaget.

Foto: Åke Karlsson

STUREFORS2014-09-01 17:00

Paul Lindvall (M) kallar sig själv för en oslipad diamant när det gäller att köra grävmaskin. Ägaren Sune Larsson, med Sunes grävservice i Vikingstad, låter honom ta plats i hytten. Själv står han i öppningen och ger instruktioner – fast förvissad om att maskinen tål behandlingen.

Det är dags för ett första spadtag i Sturefors nya bostadsområde.

Men det är lång väg att vandra innan det blir några hus. Planeringen började redan 2008, stoppades upp av finanskrisen, men ledde till en färdig detaljplan i december 2010. Därefter har det byggts vägar och dragits ledningar och nu i september 2014 blir företaget Boklok först med att sätta skopan i backen.

De konstruerar sina hus i fabriken i Gullringen. Tvåvånings trähus spottas ut ur fabriken för att sedan monteras upp från Trelleborg i söder till Luleå i norr. Likformigheten gör att de blir förhållandevis billiga. I Sturefors ska det bli bostadsrätter och insatsen ligger på ungefär 1 miljon kronor för en trea och sen en månadsavgift på drygt 4 000 kronor.

De tänkta kunderna är äldre som vill sälja villan och det verkar ha träffat rätt i Sturefors. Tre damer tittar på när första spadtaget tas. Gunilla Weber, Karin Gustavsson och Britt-Marie Gustafsson ska flytta in, de två senare tillsammans med sina män Jan-Olof Gustavsson och Nils-Erik Gustafsson. De bor alla i villor och vill vara kvar i Sturefors.

Boklok ska så småningom även bygga 22 radhus i området, men några hyresrätter bygger de däremot inte. För det krävs att företaget hittar någon som vill äga och förvalta husen och det har de inte lyckats med. Det finns helt enkelt ingen som tror att det blir lönsamt med hyresrätter så långt från stadskärnan.

– Av vår totala produktion i fabriken blir kanske 20–25 procent hyresrätter. Vi måste hitta någon som vill äga dem, konstaterar Bengt Fardelius som är affärschef på Boklok.

Att sälja bostadsrätter gick däremot lätt. Försäljningen började i slutet av maj och ganska snabbt var tillräckligt många sålda för att bygget skulle bli av. Det blir nämligen inget byggt om inte en viss andel är sålt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!