Arkeologen Anders Kaliff, projektchef vid riksantikvarieämbetet, håller upp en liten oansenlig stenskärva.
-- Det här är ett avslag från ett stenredskap av kvarts, säger han och drar med fingret utmed skärvans taggiga kant. Ett skrapverktyg, sannolikt tillverkat för mellan 4 000 och 6 000 år sedan.
Verktyget var ett av de fynd som gjordes när gräs och ett tunt lager jord skalades av toppen på den gamla festplatsen i Sturefors i fredags. Vad som mer kom i dagen var ett par eldstäder, troligtvis från yngre bronsålder eller järnålder.
-- Sådana här lämningar ligger nästan alltid direkt under gräset, förklarar Anders Kaliff. Nu ska materialet åldersbestämmas och platsen registreras som fornlämning.
Han är mycket nöjd med de fynd som gjorts, men medger att vad som skulle få hans hjärta att slå snabbare vore lämningar som visar att den lilla höjden, beväxt med äppelträd, rönn och slånbär, också är en gravhög. Under dagen påträffades också en benbit som skulle kunna tyda på detta. Först måste dock expertisen fastställa om flisan är människoben eller inte.
Någon regelrätt utgrävning av kullen är inte aktuell just nu.
Efter visningarna och när den arkeologiska dokumentationen av det som hittills hittats är klar, ska det blottade området täckas över igen.
-- Om vi återvänder för att gräva blir det inte förrän nästa år, säger Anders Kaliff.
Den mindre undersökningen av kullen i Vist har gjorts i anslutning till Riksantikvarieämbetets arkeologidag som arrangerades i söndags. Det är också Riksantikvarieämbetet tillsammans med Wist hembygdsförening som står bakom projektet i Sturefors.
-- Det här är väldigt värdefullt, säger Ingmar Carlsson, ordförande i hembygdsföreningen. Riksantikvarieämbetet tillsammans med hembygdsföreningen kan få fram mycket intressant om vår historia.
Under dagen bjöds de många Stureforsbor och andra intresserade som besökte området på en visning av fyndplatsen. Här fanns också en utställning med kartor över omgivningarna och beskrivning av Midsommarkullen, vilken för övrigt fått sitt namn efter det så kallade midsommarmordet 1640.