Många hängde på låset till den nya marknaden i Stafsäter. En slags minivariant till etablerade Bondens marknad, fast mitt ute på landet ett stenkast från Sturefors. Redan efter en timme fanns där hundratals besökare. Vänner från Facebook, förbipasserande knuttar, cyklister, bilister, grannar och bekanta.
– Ryktet om vår egen gårdsglass och nya marknaden med lokalproducerande handlare har spridit sig ordentligt, redan tre minuter efter öppnandet vällde det in folk, sa en nöjd Maria Ekman.
Där fanns naturligtvis också knallar. En grupp lokala matproducenter som Seltorps ostkaka, Ronaldos surdegsbageri, Blåklints ekologiska, Sparrislandet, Goa lamm och Hjärtesaken.
Kön till den närproducerade kulglassen var stundtals lång, precis som den ska vara en vacker vårdag.
Men planerna är större än att bara sälja glassen på gården. Under måndagen öppnar de en glasskiosk i Linköping. Plats: Matkällarens Saluhall på Storgatan.
Oj, det känns som en tuff bransch i Linköping?
– Säkert, men vi är en liten uppstickare med vår egen gårdsglass, säger Maria.
Glassmaskinerna hemma på gården har gått varma hela vintern. Stafsäter Gårdsglass har levererat till butiker och restauranger och nu väntar kulglassförsäljning på stan.
Ingredienserna mjölk och grädde finns på nära håll. Från kossorna på den egna gården. Likaså odlar de själva smaktillsatser som bär och rabarber.
Hur gör jag för att glassen inte ska smälta i bilen på väg hem?
– Det har vi tänkt på. Du köper en fryspåse för tio kronor som kan återanvändas, då håller glassen till LInköping. Dessutom säljer vi frysväskor, säger Maria. Då håller glassen sig fryst till Stockholm.
Glassförsäljning mitt ute på landet, är det ett bra läge?
– Absolut vi ligger mellan två golfbanor och så har vi en badplats 500 meter bort, säger Maria.
När Corren lämnar marknadsplatsen på gården anländer ännu fler gäster. Det blir nog marknad nästa år också.