Striden om Ingessons gård avgjord

När det stod klart att finansmannen Gustaf Douglas skulle köpa gården Bjärkefall i Kinda försökte lokala politiker stoppa köpet. De var oroliga att husen skulle lämnas tomma. Nu är striden avgjord. Douglas får köpa.

13 november 2017 19:33

Gården Bjärkefall ägdes av fotbollsstjärnan Klas Ingesson och efter hans död blev den till salu. Gustaf Douglas var villig att betala 101 miljoner kronor för den 900 hektar stora skogsfastigheten.

När det handlar om skogsfastigheter i glesbygd krävs förvärvstillstånd från länsstyrelsen. Detta är till för att motverka att gårdar köps för skogens skull medan boningshusen lämnas att förfalla.

– Det handlar inte om att vi vill hindra Douglas från köpet. Det handlar om att vi tror att han inte kommer att bosätta sig på den fastigheten, vilket betyder att fastigheten kommer att stå tom och marken växer igen, sa kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S) i september när affären blev känd.

Nu har länsstyrelsen avgjort frågan till Gustaf Douglas fördel. Det som avgjorde var en skrivelse som han skickade in. I den uppger han att en förvaltare ska anställas som kommer att bo på grannfastigheten Hudda. Denne förvaltare ska sköta båda gårdarna och rusta upp Bjärkefall.

Gustaf Douglas uppger att han ska satsa tre miljoner kronor på renoveringen.

Länsstyrelsen gör bedömningen att denna anställning och det faktum att förvaltaren ska bo i området gör att sysselsättningen på orten främjas så som avses i jordförvärvslagens sjunde paragraf.

Gustaf Douglas äger sedan tidigare Boxholms Skogar AB, som förvaltar drygt 34 000 hektar skogsmark i området och köpte förra året ytterligare 1 000 hektar skogsmark intill Bjärkefall – även det Klas Ingessons tidigare fastighet.

Gustaf Douglas är bosatt på Rydboholms slott i Österåker. Inom familjen Douglas finns också Stjärnorps slott, det är sonen Eric Douglas som äger det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa