Det är hemma hos Lars-Göran Björk och Siv Friedmann Björk på Pålsbo gård som slåttern ordnas. Det är ett litet gäng grannar, släktingar och bekanta samlas i mitten av juli varje år för att slå ängarna med traditionella metoder.
– Ängarna blev naturreservat på 70-talet och sedan 1988 har vi ordnat slåtter mitt i sommaren, varefter korna betar på ängarna, berättar Lars-Göran.
Från början slogs hela området på fem hektar. Som mest var det 160 personer som kom till slåttern. Men det har minskat vartefter och i dag slås en tredjedel ungefär. I lördags kunde man räkna till mellan 30 och 40 personer i de härliga sommarhagarna som sluttar ner mot Åsboån.
Det här sättet att sköta ängarna gör att den biologiska mångfalden gynnas. På våren växer orkidéer på ängarna.
– Det har varit särskild rik blomning i år, berättar Siv.
Det har också betydelse hur man slår gräset. Maskiner som river av växterna gör inte samma jobb som en lie som skär av dem och skonar rötter och marknära blad.
– Men länsstyrelsen hittar inte folk i dag som kan slå med lie. En del av ängarna slås med trimmer, berättar Lars-Göran.
Men på deras del av åtagandet fuskas det inte, även om Lars-Görans kusin Anders Björk kör med en gammal traktor på den minst steniga delen av hagen, med en lika gammaldags slåtterkniv bakom.
Vädret är perfekt för slåtter. Soligt och torrt men inte för varmt. Men pauserna är minst lika viktiga. En stund efter att man druckit förmiddagskaffe i trädgården körs en vagn med dricka ut i hagen. Sen väntar sillunch och på kvällen blir det fest.