Sista hindret för öringen borta

"Huru vackert har det inte blivit i Huru!?" Bygdens store skald Atterbom sitter säkert i sin himmel och nöter på denna fras sedan några veckor tillbaka.

Hindret borttaget. Fiskens vandringshinder till vänster om stenpartiet i Huru, Strålsnäs. är bortrivet.

Hindret borttaget. Fiskens vandringshinder till vänster om stenpartiet i Huru, Strålsnäs. är bortrivet.

Foto: karl-johan norén

STRÅLSNÄS2015-05-26 06:10

Huru ligger i Strålsnäs, där länsvägen till Åsbo kyrkby och Västra Harg korsar Lillån. Här har funnits en kvarn och troligtvis också sågverk.

Lillåns fallhöjd på platsen gav förutsättningar för industriell verksamhet och det skapade behov av en dammanläggning ovanför industrierna.

Men det är historia sedan generationer tillbaka.

– När Lillån blev reglerad år 1933 måste all industriell verksamhet ha avstannat, utgår Eric Carpholm ifrån.

Även om dammanläggningen sedan länge varit nedlagd har den funnits kvar som ett vattenhinder för fisken. Nu är det borttaget liksom träbron över hindret.

– I mitt tycke har det nu skapats en levande miljö av det som tidigare mest var ett svart hål utan någon fors eller någonting, säger Eric Carpholm.

Med borttagandet av dammen har den sista biten fallit på plats i ett pussel som det tagit 17 (!) år att lägga. Sommenöringen, både den som vandrar nedström och uppströms, är inte längre instängd i Lillån. Eric och Ingemar är de enda som varit engagerade i arbetet ända sedan starten.

Ingemar berättar att en upprensning av tvärsliggande stockar vid inloppet från Svartån var en första åtgärd. Sedan har det skapats ett omlöp för fisken vid dammluckorna nära Södra Timmerö, den så kallade övre dammen medan Huru räknats som den nedre.

Vidare har minimitappningen från Svartån till Lillån höjts till minst 0.5 kubikmeter per sekund eller tillrinningen om den är lägre. Att allt tagit sådan tid beror på att det krävdes både en ny vattendom och mycket tålamod innan en uppgörelse kunde nås med kraftverksägare och elproducenter.

Två Strålsnäsbor kommer och går förbi medan vi pratar och säger att de tycker att det blivit så fint.

Eric Carpholm och Ingemar Nordström tycker det är roligt att höra sådant för ingrepp av detta slag med grävmaskiner och förändring av en invand miljö leder inte sällan till ris istället för ros.

Eric Carpholm berömmer maskinförarens varsamma framfart.

– Det har inte funnits några motstående intressen vid borttagandet av dammen, det som setts som det stora hotet har varit mot kulturminnen och fornminnen men de har inte kommit till skada. Det har heller inte sprängts undan något berg.

Restaureringsarbetet i ån har skett i samverkan mellan länsstyrelsen, Boxholms skogar AB, Boxholms kommun, Sommens fiskevårdsområde samt kraftbolagen med finansiering från Havs- och vattenmyndigheten.

Lillåns naturvärden höga

Det finns mer än en Lillån i Boxholms kommun. Den aktuella vid Strålsnäs är en 14 kilometer lång sidofåra till Svartån och rinner öster om Boxholm.

Lillån ska med vidtagna åtgärder kunna bli ett naturligt omlöp för fisken förbi Svartåns två kraftstationer i Boxholm och Flemminge.

Lillån har enligt ett nationellt bedömningssystem klassats som en å med "högt – mycket högt naturvärde". Förutom regleringen är den förhållandesvis opåverkad jämfört med andra vattendrag i södra Sverige.

Med bättre livsbetingelser för öringen så stärks också beståndet av hotade arter i ån som flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om