Lantlig lägerupplevelse

På Bärbäcks lillgård får barn uppleva hur det är att vara på en gård genom att vara på läger. " Jag har alltid haft det så här och haft en dröm att få dela med mig av det", säger Anna Jansson som driver gården.

Djurdagläger. My Engstrand, sju år, Wilmer Wenström, sju år med mamma Josefine Andersson och brosan, Alfons Wenström, fem år. Wilmer och My ska vara med på daglägret.

Djurdagläger. My Engstrand, sju år, Wilmer Wenström, sju år med mamma Josefine Andersson och brosan, Alfons Wenström, fem år. Wilmer och My ska vara med på daglägret.

Foto: Anna Avdiakova

Strålsnäs2016-07-27 09:00

I fyra år har hon drivit gården på heltid och den har många olika djur. Grisar, får, getter, hästar, åsnor, kaniner, marsvin, duvor, vaktlar, fasaner och höns och laman Zippo möter man på gården.

– Min idé är att barnen ska få träffa olika djur. Men allt ska ske med respekt för djuren. De ska inte tycka det är jobbigt, säger Anna. Vitsen med hela min verksamhet är att man ska bli lugn av att vara här. Det ska vara ett välmående både för djur och människor.

Anna bedriver även friskvård på gården. Gården är ansluten till nätverket Grön Arena sedan 2014.

– Det bygger på friskvård i lantlig miljö.

Hon står utanför boningshuset på gården och tar emot barn som droppar in för att vara med på lägren.

– Vi har ett dagläger och ett långläger med tre övernattningar.

I år ingår daglägren i Mjölby kommuns sommarlovsprogram.

– Vi har haft lägren i fyra år, men i år har kommunen köpt fem dagläger, säger Anna.

Sammanlagt är elva barn med på lägren, åtta stycken på daglägret och tre stycken på långlägret. Upplägget på lägren är att barnen får vara med djuren och se hur det är på en gård, testa på olika sysslor och även rida och hitta på annat skoj till exempel att bada.

De föräldrar som Corren pratar med tycker det är bra att barnen får vara på en gård.

– Det är bra att barnen får uppleva djur och natur och ta ansvar, säger Ann-Louise Pihl, mamma till Märta Pihl, nio år och som ska vara på med långlägret.

– Det är ju bra att de får se hur det går till. Speciellt när man inte har så mycket kontakt med djur i vanliga fall, säger Josefine Andersson som lämnar sin son Wilmer Wenström, sju år och klasskompisen My Engstrand, sju år på daglägret.

Mirjam Wittbäck, sex år har kommit med sin klasskompis Alice Bergfeldt, sex år för att vara med på daglägret.

– Det ska bli kul, säger Mirjam och både hon och Alice ser förväntansfulla ut.

– Hon älskar djur och allt som hör till. Det är första gången hon är på läger, säger mamma Marica Wittbäck.

Favoritdjuret är utan tvekan hästar och Mirjam hoppas få klappa några idag. Efter en stund har alla barnen kommit och det är dags att dra igång dagen.

Karin, Axel och Oscar Jansson är Annas barn och är uppvuxna på gården och de hjälper till på lägren tillsammans med Sabina Daun och Nina Åsberg som båda haft praktik på gården.

Alla är överens om att det är kul att vara med och de hjälper till att visa barnen djuren och leder hästarna när det är dags för ridning.

– Vi brukar alltid börja med att visa barnen djuren, säger Anna.

Hon tar med barnen på daglägret tillsammans med Karin, Oscar och Sabina och visar runt dem på gården. De får klappa och hålla djuren och Anna berättar inlevelsefullt om de olika djuren och visar hur man håller dem på rätt sätt. Och barnen tycker det är jättekul och är duktiga på att lyssna och ta instruktioner. Innan det är dags att fika går barnen för att hälsa på laman Zippo.

– Vi har många roslagsfår som är Sveriges minsta fårras. Men det finns mycket räv här. Laman är ett rovdjursskydd, förklarar Anna.

Zippo är också ett omtyckt inslag på gården.

– Det är populärt att mata honom.

Men idag fick barnen nöja sig med att beskåda Zippo på avstånd.

– I dag ville han inte komma fram och då får det vara så, säger Anna.

Bärbäcks lillgård

Ligger mellan Mjölby och Boxholm.

Tar emot olika grupper, skolor och turister.

Har en ridskola och en djurskola under terminen då barnen en gång i veckan får vara med djuren och hjälpa till på gården.

Målgruppen är alla som är intresserade av att vara på en lantgård.

Här kan man ta ett bondemärke vilket innebär att man utför olika sysslor på gården och får ett märke som bevis.

För mer information: www.barbackslillgard.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!