Detaljplanearbetet avbröts 2015 när planen överklagades av ägaren och Boxholm kommuns dåvarande byggnadsnämnd såg det som lönlöst att fortsätta planarbetet. Arbetet har dock återupptagits sedan man kommit överens om att viss kontorsverksamhet kan få finnas i fastigheten.
Linköpingsbon som köpte fastigheten av Trafikverket hade för avsikt att bevara byggnaden, som uppfördes 1874 i samband med att stambanan invigdes. Personen vill inte medverka med namn i tidningen men går med på att berätta om sina avsikter.
– Jag vill inte att det jag säger ska störa så att det inte blir någon detaljplan, säger han.
För att kunna bevara och i någon mån rusta upp byggnaden behövde han ha någon slags intäkter från fastigheten. Och idén var att sommartid ha viss kortvarig uthyrning, typ övernattning för resande, replokal eller fester och utställningar. I stationshuset finns två lägenheter där järnvägspersonal bodde tidigare. Även under en tid efter att stationen lades ner på 70-talet har lägenheterna varit bebodda. I kommunens översiktsplan har området angetts som "centrumutveckling", vilket kan innebära både bostäder och verksamheter. När nu en första detaljplan utarbetas blir användningsområdet betydligt snävare: lager och i viss mån kontor.
Länsstyrelsen, Trafikverket och kommunen motsätter sig alltså ägarens idéer. Orsaken är buller från järnvägen och risken vid en eventuell urspårning.
Ägaren menar att det är en onödigt byråkratisk handläggning som sätter stopp för hans planer.
– Reglerna som man tillämpar är alldeles för hårda, säger han och syftar på den försvinnande sannolikheten för en tågurspårning på platsen.
Huvudargumentet för begränsningen i detaljplanen är en framtida utbyggnad av stambanan. Det är "viktigt att så få människor som möjligt vistas inom planområdet", skriver kommunen i detaljplaneförslaget vars samrådsfas nu avslutats. Länsstyrelsen påpekar att fasad- och fönster måste åtgärdas för att minska buller inomhus. Detta förutsatt att kulturhistoriska värden bevaras. Miljönämnden kräver att kontorverksamhet inte stör omgivningen, att besök i fastigheten begränsans och att man inte har utomhusaktiviteter.
– Nu tycker jag att ägaren har planer som kan fungera. Men bostäder i området är inte aktuellt. Det har både vi och länsstyrelsen vänt oss emot, säger Håkan Jonsson, samhällsbyggnadschef på kommunen.