Lillån kan bli naturreservat – flera åtgärder gjorda

Genom Strålsnäs rinner Lillån, en av länets finaste åar, enligt Lars Gezelius på länsstyrelsen. Snart kan den bli naturreservat.

2015 revs en gammal kvarndamm vid Huru och det blev en forsande bäckfåra. Bilden tagen från bron på Åsbovägen, ett av få ställen där man enkelt kommer intill Lillån.

2015 revs en gammal kvarndamm vid Huru och det blev en forsande bäckfåra. Bilden tagen från bron på Åsbovägen, ett av få ställen där man enkelt kommer intill Lillån.

Foto: Sune Johansson

Strålsnäs2023-07-13 14:00
undefined
En av få platser där man enkelt kommer intill Lillån är vid badplatsen i Strålsnäs. En gångbro leder över till elljusspåret. Även Östgötaleden passerar här. Lars Gezelius är biolog på länsstyrelsen.

Det är ett arbete som Länsstyrelsen i Östergötland tagit initiativ till och det startade redan för omkring 25 år sedan med en biotopinventering, berättar biologen Lars Gezelius.

– Lillån har höga naturvärden och är ett av länets finaste vattendrag. Det är lekväg för den ovanliga nedströms öringleken och det finns flera fridlysta musselarter. Bland annat flodpärlmussla som kan vara det djur som kan bli äldst i världen, upp till 270 år, berättar han.

För drygt 20 år sedan pekades Lillån ut som nationellt värdefullt vatten, och man har från länsstyrelsen ambitionen att skydda ån och dess omgivning. I höst tror Lars Gezelius att ett färdigt förslag kan läggas om ett naturreservat för den nedre delen av ån, ett cirka fyra kilometer långt flöde från "Råstocken" till utloppet i Svartån. 

undefined
Tjockskalig målarmussla kan vara den djurart i världen som kan bli allra äldst.

– Lillån är något så unikt som en bifurkation, ett biflöde till Svartån. De båda åarna delar sig nedanför Laxberg och återförenas efter Öringe, berättar Lars Gezelius.

2012 kom en ny vattendom där man reglerar hur mycket vatten som ska släppas in i Lillån vid tillflödet. 500 liter per sekund står det i den domen. Laxtrappan i Laxberg ska inom kort ersättas med en ny som gör det möjligt för fler öringar att passera ner i ån från sjön Sommen. Åtgärder som gjorts i Lillån ska också gynna både lekande fisk och musslor.

– Den andra musslan i ån, tjockskalig målarmussla, är beroende av fisk för att kunna föröka sig, eftersom larven sätter sig på öringens gälar, berättar Lars Gezelius.

Åtgärdena som gjorts i själva ån handlar om att återinföra stenar för att få ett långsammare flöde och en bredare åfåra på vissa ställen. En kvarndamm vid Huru har rivits och där är i dag en fors.

undefined
Ungefär fyra kilometer av Lillåns nedre lopp planeras bli naturreservat. På sträckan ligger ett litet idylliskt friluftsbad vid Strålsnäs.

Längs ån finns det mycket natur som är bevarandevärd, menar Gezelius, med blandskog, bergknallar och partier med ekar. Totalt blir det skyddade området cirka 45 hektar. Hela Lillån är 14 kilometer lång, men den nu aktuella delen är de fyra nedre kilometerna, huvudsakligen förbi Strålsnäs samhälle.

Den lilla badplatsen vid Ådalsvägen ligger öde i duggregnet. Där träffar jag Strålsnäsbon Anna Morén som inte hört talas om planerna. Hon är positiv till att man skyddar skogen där hon brukar promenera och där det finns ett elljusspår.

undefined
Lars Gezelius, biolog på länsstyrelsen, tycker att Lillån är länets finaste vattendrag, med rik flora och fauna: Kungsfiskare, mindre hackspett, gul dropplav, ål och vimma bland annat.

– Jag gillar verkligen den skogen. Det är bra om det blir reservat, säger hon och går över den lilla gångbron vid den näckrosfyllda baddammen.

De senaste dagarna har det varit skriverier i Boxholms Facebook-grupp där det föreslagits att badsjön utökas och grävs ut. Det tycker Lars Gezelius är en dålig idé, men att fortsätta bada i ån ser han inget hinder för även om gölen ingår i ett nytt naturreservat.

– Det finns tankar om att utöka planerna, och att skydda även den övre delen av Lillån. Diskussioner förs med Boxholms skogar om det. Men just nu handlar det om förhandlingar om ersättning till markägarna längs den nedre delen. Det återstår en del diskussioner. Huvudsakligen är det kommunen som är markägare, men även stiftet och Boxholms skogar. Det finns inget avtal än men det har varit positiva tongångar, säger Lars Gezelius.

undefined
2015 revs en gammal kvarndamm vid Huru och det blev en forsande bäckfåra. Bilden tagen från bron på Åsbovägen, ett av få ställen där man enkelt kommer intill Lillån.

Håkan Jonsson, samhällsbyggnadschef på Boxholms kommun, vill inte kommentera nu eftersom förhandlingar återstår.

– Vi kommer att svara länsstyrelsen på deras förfrågan. När det gäller badplatsen är det inte ett kommunalt bad, även om marken ägs av oss, säger Håkan Jonsson men tillägger att han tror att det säkerligen kommer att bli ett naturreservat.

undefined
Lars Gezelius på länsstyrelsen arbetar just nu fram ett förslag på ett nytt naturreservat längs Lillån förbi Strålsnäs. På sikt kan hela ån bli fredad, menar han.
Naturreservat i Boxholm

Boxholms kommun har förhållandevis lite skyddad natur bland länets kommuner, om man räknar i procentuell yta. 0,8 procent av kommunens yta är naturreservat, totalt 345 hektar. Bäst i klassen med god marginal är Valdemarsvik, 6,3 procent (4 445 hektar).

Länsstyrelsens hemsida har info om de åtta naturreservat av olika karaktär som finns inom kommunen: lövskog, odlingslandskap, urskog, kalkkärr och slåtteräng.

Karta: Lillån, Strålsnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!