Han har plåtat alla Åsbohus

Nu finns de på bild i en bok, alla Åsbo sockens 457 bebyggda fastigheter. Sten-Olof Ragnar har fotograferat dem allesammans och tagit reda på basfakta om varenda kåk.

Sten-Olof Ragnar är färdig med sin bok med bilder och lite data om alla gårdar och stugor i Åsbo. Självklart är hans egen villa Lövhult med.

Sten-Olof Ragnar är färdig med sin bok med bilder och lite data om alla gårdar och stugor i Åsbo. Självklart är hans egen villa Lövhult med.

Foto:

strålsnäs2003-01-09 07:04

Han behöver inte, som i julpostreklamen, ta smällen sedan, för Åsbo hembygdsförening är ekonomisk garant för boken som denna vecka kommit från tryckeriet i 800 exemplar.

Sten-Olof Ragnar är för övrigt hembygdsföreningens ordförande och verklige eldsjäl. En i dessa dagar både glad och stolt sådan. Fattas bara. Utvandrarmuseet i Utah i USA har hört av sig och vill ha ett exemplar av boken.

Herrgårdar och sommarstugor

Allt är med, från herrgårdar ner till sommarstugor, liksom samhällsbebyggelsen i Strålsnäs, och Sten-Olof tror att hans gamla dröm om en bok som denna blivit verklighet i rätt tid.

-- Det är ju mycket sammanslagningar och sådana saker nu, saker och ting ändras för varje dag, och en hel del byggnader förfaller.

Han gillar inte vad ansåg vara en rivningsmani hos Boxholms AB på 1950-talet och som gick ut över bland annat Åsbos fastigheter.

-- Då revs allt möjligt, framför allt ladugårdar och uthus.

Sten-Olof Ragnar menar att det är roligt att bläddra i en bok som denna och se hur husen förändrats.

"Vi tycker det är roligt i dag, men det måste vara ännu mer spännande att om tjugo år, eller ännu längre fram i tiden, titta och minnas att så var det när vi växte upp. Eller när våra barn, för sina barn berättar, att så här såg det ut på farfars tid", skriver han i förordet.

Gick åt vägvisare ibland

Fotograferingen stökade han över på en sommarvecka. och efter 38,6 mils bilresa i hemförsamlingen. Sten-Olof är barnfödd i socknen och hittar i allmänhet i den som i sin egen ficka, men det finns avsides belägna stugor. Ibland krävdes det att hon tog med sig vägvisare.

-- Det stora jobbet var egentligen att ta reda på byggnadsåret för varje hus. Det har jag lagt ner åtminstone dubbelt så mycket tid på som själva fotograferingen.

Det Sten-Olof Ragnar nu bjuder på som standard är en svartvit bild på varje fastighet, samt uppgifter om byggnadsår, taxeringsår och ägare.

Namnen kan berätta

Dessutom har han en ansenlig notsamling med uppgifter om vad vissa hus använts till och om personligheter som bott i dem. And-ra kuriosauppgifter inte att förglömma.

Till boken hör också en allmän beskrivning av hur Åsbo socken växte fram och hur bygden sedan har utvecklats i form av samhällsliv, kommersiell service, och annat.

Författaren Göran Bergengren, även han aktiv i Åsbo hembygdsförening, bidrar med en artikel om bebyggelsenamnen i socknen. Hans budskap är att alla namn har något att berätta.

Sedan berättar han själv en del spännande och överraskande saker. Som att Dörhult inte har ett dugg med död att göra utan Dörhult betyder ungefär "skogen där det finns ogräs".

Och Pålsbo kommer, passande kan tyckas för ett gammalt prästställe, från aposteln Paulus.

Äldsta och yngsta huset

Pålsbo äldsta fastighet är Visäter under Grönlund som byggdes omkring år 1600.

Den yngsta är Dörhults östergård, en villa som smälldes upp så sent som i fjol och där fotograferingen fick vänta in i det sista för att villan skulle bli klar före boken.

Å andra sidan hade den av amatörfotografering roade Sten-Olof Ragnar inte samma problem med denna kåk som med en annan, där han fick ta två mannar till hjälp för att hålla undan buskarna.

Så inväxt var den lilla stugan i syrenbersån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om