Huset på 98 kvadratmeter med tre rum och kök har stommen klar. Idag ska eleverna i tvåan på Dackeskolans byggprogram lägga på takpapp. Lite tur har de allt. Det känns som om det var första gången på flera veckor som vi har uppehåll i gråvädret och fläckvis tittar till och med solen fram.
– Det är alltid roligare med stora projekt. De betyder mest. Här har vi fått börja från grunden, här ska någon bo. Det måste vara tätt och man känner lite mer ansvar i att bygga ett helt hus, det är roligt, säger Olle Johansson, en av eleverna.
Per, eller Pelle, Kåhlin är lärare på programmet och tror stenhårt på att komma ut och bygga "på riktigt".
– Vi bygger gärna åt kund och vi bygger gärna riktiga projekt så att eleverna får hålla på med saker som någon ska använda.
Projektet fick man genom en bekant till två tidigare elever.
– Vi gillar den här typen av projekt där eleverna får se hela bygget och får ett sammanhang. Någon stans tänder det här en eld hos eleverna. De ska känna att detta är skoj, inte bara fylla en bägare med kunnskap. Det ska finnas ett driv bakom också, menar Pelle.
Här får de just helheten och det är ett bygge där någon kommer att bo. Det motiverar till en noggranhet som Pelle inte alltid tror kommer fram om eleverna gör en övning i skolan. Här vet de att någon ska använda grejerna, och det gäller att eleverna är noga när någon ska bo i resultatet.
– Jag tror inte det blir sämre. Vi bygger enligt konstens alla regler och resultatet blir inte sämre än om en byggfirma gjort jobbet, men det tar lite längre tid.
Det tar mer tid och skolan vill också vara försiktiga så att byggföretagen i trakten inte känner att man konkurrerar om samma jobb.
– Vi har en jättebra dialog med företagen i området. Sen vill de ha elever som kan jobbet. Eleverna måste vara väl förberedda för att kunna få ett jobb, och då ser vi att den enda vägen är att kunna funka på en arbetsplats är att ha sådana situationer i skolan.
Olle Johansson är tredje generationens byggnadsarbetare och går vidare i pappas och farfars sågspån.
– Det har gått i släkten, så jag har på sätt och vis växt upp med det. Jag var ganska tidigt inne på att gå bygg.
– Jag tror många har fel tankar om byggprogrammet. Där går bara de som inte kommer in på något annat, säger de. Så är det inte riktigt. Dessutom finns möjligheten att plugga högskoleförberedande så att man kan läsa vidare senare.
bankt.olsson@corren.se