Boende i Strålsnäs vill inte ha bullerskydd i trädgårdarna

Foto:

STRÅLSNÄS2006-11-16 00:00

Med minuters mellanrum dundrar person- och godståg fram på stambanan genom Strålsnäs. I dag finns bara ett lågt nätstaket vid spåret men Banverket är ålagt att reducera bullernivåerna för de boende innan årets slut.

Fastighetsägare kritiska

Miljödomstolen har beslutat att alla fastigheter intill järnvägen ska ha en skyddad uteplats med en bullernivå på högst 70 dB. Banverket har därför erbjudit fastighetsägarna individuella bullerskydd i form av en glas- eller trävägg inne i trädgården.

- Problemet är att ordet uteplats finns med i domen, säger Kent Lemvig som är ordförande i Strålsnäs byalag och bor med sin familj några meter från järnvägen. Banverket utnyttjar ordet för att komma billigt undan.

Kent och Cilla Lemvig är, liksom samtliga berörda fastighetsägare i Strålsnäs, kritiska till verkets planer.

- Vi kan inte välja en enskild plats som ska vara bullerskyddad, säger Kent. För oss är hela trädgården vår uteplats. Vi sitter där det är soligt och vill inte ha en stor vägg mitt i trädgården.

Kent menar att man istället borde dämpa ljudet vid källan. Enligt Banverket är dock en sammanhängande bullervall längs spåret olämplig då terrängen är kuperad och fastigheterna ligger på varierande höjd.

- Det stämmer inte, säger Kent. Skillnaderna här är marginella.

Verket medger också att de individuella bullerskydden blir betydligt billigare än ett sammanhängande.

Beviljades bygglov

I mitten av juni beviljade Boxholms kommun Banverket bygglov för de individuella bullerskydden.

Fastighetsägarna fick inte tillfälle att yttra sig i ärendet och informerades inte heller om att bygglovet hade beviljats.

- Banverket förde dem bakom ljuset, säger kommunens byggnadschef Jan Alm som beviljade bygglovet. De sade till oss att de hade kontaktat fastighetsägarna men det hade de inte.

Bygglovsärendet togs heller aldrig upp i byggnadsnämnden då Banverket var under tidspress.

- Vi ville klara av det så snart som möjligt så jag fattade beslutet på delegation, säger Alm.

Först i september, tre månader efter att bygglovet beviljats, fick fastighetsägarna på omvägar veta att Banverket planerade att bygga bullerskydd i deras trädgårdar.

En förbättring

Jan Alm menar nu att ärendet kunde ha handlagts bättre och tycker att det är synd att fastighetsägarna inte fått yttra sig i frågan.

- Men det här blir ju ändå en förbättring av deras nuvarande situation, säger Alm.

Totalt överkörda

Den sista oktober ordnades ett möte mellan fastighetsägarna och representanter från Banverket.

- Vi trodde att det skulle bli ett samrådsmöte, säger Kent Lemvig. Men de bara visade hur de skulle bygga och meddelade att de står för materialet. Vi blev totalt överkörda av dem.

Sedan mötet har fastighetsägarna inte hört av verket.

- Vad som händer nu vet vi inte, säger Kent. Men jag ska inte ha något i min trädgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om