De fyra skolorna fanns i Björke, Staffansbo, Kårarp och vid kyrkan, i den byggnad som även var fattighus och som senare, när det nya ålderdomshemmet uppfördes 1932, kom att kallas gamla ålderdomshemmet. Det revs 1956.
På 1920-talet tillkom Hultkils skola och ett nytt skolhus i Björke.
Den första läraren som flyttade in i den nya kyrkskolan var småskollärarinnan Alma Danielsson. Hon bodde kvar där till sin pensionering 1934. Vid tiden för skolans tillkomst var Carl Magnus Ståhl (1849--1914) organist och lärare. Han flyttade dock aldrig in i skolan utan bodde kvar i Klockaregården, som 1842 hade byggts av hans svärfar, klockaren och organisten Johan Geijer, och som i dag används för bland annat kyrkans ungdomsverksamhet.
I januari 1912 kom Edvard Rydén med familj till Åsbo och Kyrkskolan. Han efterträddes som organist och lärare av sin son Sam, som fram till 1969 var den siste innehavaren av den förenade organist- och lärartjänsten i Åsbo. Hans hustru Elin var lärare vid skolan 1921--62.
Ett vackert och för sin tid modernt gymnastikhus med slöjdsal, nu K-märkt, tillkom 1922 och fyrtio år senare inleddes utbyggnaden av skolan, som dock lyckligtvis i stort sett har lämnat det ursprungliga skolhusets exteriör orörd.
Ännu efter 100 år sjuder Åsbo kyrkskola av livslust.
FOTNOT: Artikelförfattaren är son till lärarparet Sam och Elin Rydén. Han föddes och växte upp på övervåningen i skolbyggnaden och var förstås själv elev på skolan. Han är pensione- rad professor och bosatt i Uppsala.