Så bra är tillgången på kräftor

Augusti och kräftor hör i hop. Nu är det många som sörplar och suger. Kräftorna i butikerna har blivit dyrare men i år verkar tillgången på lokala kräftor god. Kanske dags att fiska själv? Men hur går det till och vilka regler gäller?

Många. Det ser ut att bli god tillgång på kräftor i år.

Många. Det ser ut att bli god tillgång på kräftor i år.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Storsjön2016-08-07 09:00

Videon är inte längre tillgänglig

Kräftorna som säljs i butikerna är runt 20 procent dyrare än förra året på grund av en tullavgift på de kräftor som importeras från länder utanför EU, skriver Svenska Dagbladet den tredje augusti. Kina är den största exportören och det höjda priset beror både på att Kinas inhemska konsumtion ökat och på tullavgiften till EU.

Hur ser tillgången ut för våra lokala kräftor och går det att fiska själv?

Långsjön

Ankarsrums sportfiskeklubb har provfiskat i Långsjön och kan meddela att det finns många kräftor i år.

– Det är mycket bättre än förra året. Det beror på värmen och att kräftorna har haft mycket mat, säger Bo Johansson som sitter i klubbens kräftkommitté.

Han berättar vidare att deras "kräftlotter" är slutsålda för de första två helgerna i augusti. Några finns kvar för den tredje och sista helgen.

– En lott är tio burar. En del familjer köper två eller tre lotter. Enligt våra regler får man inte ta upp en kräfta om den är mindre än tio centimeter och man ska lägga i burarna klockan fem på kvällen. Sedan ska de ta upp dem senast klockan sju följande morgon.

Ankarsrums sportfiskeklubb hyr även ut båtar för dem som inte har egna.

Storsjön

Johnny Johnsson på upplevelseföretaget Rumma jakt och fiske berättar att han provfiskade för några veckor sedan. Då var kräftorna ännu lite mjuka i skalet men tror att det kommer finnas gott om dem längre fram i augusti.

– De verkar ha hunnit med att ömsa skal en gång extra, vilket är bra och den höga vattentemperaturen gör att de växer fint, säger han.

Vattnet i Storjsön i Hannäs socken har ett bra ph-värde och det gillar kräftorna.

– Värdet ligger på 7,2 - 7,5, sjön är djup och vi har nästan inga utsläpp.

Vill man fiska kräftor men är ovan kan Johnny Pettersson erbjuda båt, redskap och kunskap. Och inte bara om själva fisket utan en hel del om tillagningen också.

– Kräftorna kokas levande och det är jätteviktigt att se till att vattnet kokar ordentligt när kräftorna läggs i så de dör direkt. Man få inte lägga i för många åt gången för då svalnar vattnet. Det ska gå snabbt så de inte behöver lida.

Kräftorna ska sedan sjuda i ungefär tio minuter i saltat vatten med en sockerbit och mycket dill.

– Jag tycker det är bäst att äta kräftorna med rostat bröd och en kall öl. Enkelt och gott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!