Sveriges karta ska ritas om och landets län och landsting ska slås ihop till sex storregioner. Målet är att minska byråkratin och förbättra effektiviteten inom framför allt vården.
I mars presenterade regionutredningen indelningskommitté ett förslag där Sverige delas in i sex regioner. Där samlades de fyra länen Östergötland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg i Östra Götlandsregionen.
Negativa synpunkter i Östergötland
Förslaget mottogs inte med några ovationer i Östergötland. Här finns visserligen en sjukvårdsregion med ett tätt samarbete mellan landstingen i Östergötland, Jönköping och Kalmar. Men ur ett näringslivsperspektiv har blicken varit fäst mot Sörmland och Stockholm. För det östgötska näringslivet och många politiker har förstahandsalternativet hela tiden varit att bilda region med Sörmland.
I Kronobergs län var man inte heller så lycklig över förslaget.
– Jag ska inte säga att det blir världskrig, men det kommer att ta hus i helvete om vi blir intvingade i Östra Götalandsregionen. Vi har all vår identitet, kultur och arbetsmarknad söderut och vill mycket heller vara med i Skåne-Blekinge, sade Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö till TT.
Ville hellre vara med Sörmland
I andra delar av landet var man mer tillfreds med indelningskommitténs förslag och på torsdagen presenterades tre storregioner som kan bli verklighet redan 2019. Det är Norrlands län, Västra Götalands län och Svealands län. I det sistnämnda ingår Sörmland, som alltså tackar nej till Östergötlands inviter och i stället väljer att bilda region med Uppsala, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län.
Förslaget kom inte som en överraskning, men många är ändå besvikna.
– Jag hade önskat att indelningskommittén hade tagit mer hänsyn till det naturliga tillväxtstråket från Östergötland upp mot Stockholm. Men vi är inte överraskade över att Sörmland verkar bli en del av Svealandsregionen, och nu arbetar vi för att regiongränserna ska bli ett så litet hinder som möjligt för näringslivet, säger Anna Lövheim, näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren.
– Jag hade mycket hellre sett en region tillsammans med Sörmland. Vi har ett nära samarbete med Sörmland och byggandet av Ostlänken visar ju vilken starka vilja det finns att fläta ihop de två länen. Vi får göra det bästa av situationen och fortsätta samarbetet norrut, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.
Nu fortsätter diskussionerna mellan Östergötland och Smålandslänen om en eventuell regionbildning. Från statens sida vill man att de återstående tre storregionerna ska bildas senast 2023.