Det gamla militärområdets hemligheter håller på att avslöjas. Det kommer länsstyrelsens naturguider att se till. Lördagen den 18 maj har golfbanan öppet hus, och då kommer Lars Frölich och Lars Gezelius visa runt i området längsmed Vätternstranden. Stora Lund är ett område med många överraskningar, både när det gäller djur, växter och geologi.
-- Vättern är som en ledlinje för flyttfåglarna. Här finns det gott om buskar och bär, vilket lockar tättingar som trastar och finkar, säger Lars Gezelius och dessutom rabblar han raskt upp diverse ovanliga fåg-lar som passerat revy: sammetshätta, lappsparv, videsparv och jorduggla.
Bland klippskrevorna finns en av de mest spektakulära arterna: den ovanliga guldmossan som annars växer i fjälltrakterna och som är en kvarleva från istiden. Men det finns också en del annat kul.
I en blöt klippskreva växer tätört -- ett tecken på att fuktstråket innehåller kalk. Växten är liten och oansenlig men köttätande och har den makabra vanan att sätta i sig flugor.
Inte långt därifrån finns en torräng med mandelblom och kattfot, och i närheten växer även blå viol vilket sammantaget får en att tänka på Taube.
På vissa marker har buskarna röjts och bränts av. Ett oslagbart sätt att bättra på naturen, tycker länsstyrelsens miljökunniga. En liten näva sticker fram ur askan. Kan det vara något så ovanligt som en svedjenäva eller rentav en brandnäva? Det vore något för en prestigefylld växtsamlare. Nit, det var bara en vanlig stinknäva, konstaterar Lars Gezelius efter en koll i floran.
Sakletare kan däremot göra fynd. Visserligen ska området vara rensat efter militärens framfart, men en och annan liten metallbit ligger fortfarande kvar. Lars Gezelius menar att risken för att trampa på minor är obefintlig -- i alla fall på land. Vad som finns under vattnet säger han är oklart. Det tycks däremot inte avskräcka de amatördykare som söker sig hit.
Gamla militärbunkrar gömmer sig bakom klipphyllorna av urberg, främst granit i form av porfyr. En före detta observationskur med utsikt över Vättern är omgjord till vindskydd med plats för ett flertal grillsällskap. Nära norra udden finns handikappanpassad toalett, och planer finns på en brygga längsmed udden.
Skyltar med texten Naturreservat visar vägen. Formellt sett är det ännu inte klart med reservatsbildningen, berättar Lars Gezelius men han hoppas att det ska bli det till i höst.