Stökig publik stoppade Ung scen/östs nya pjäs

Pjäsen "Marken brinner" på Ung scen/öst har tagit speluppehåll eftersom det varit stökigt i publiken.

21 oktober 2014 14:45

Enligt Malin Axelsson, konstnärlig ledare på Ung scen/öst, är det arbetsmiljöskäl som ligger bakom att sammanlagt nio föreställningar mellan 15 och 22 oktober ställs in.

– Vi vill att det ska kännas tryggt för skådespelarna och publiken, säger hon.

Enligt Axelsson har det varit oroligt vid några av skolföreställningarna, som vänder sig till ungdomar från 15 år och uppåt.

– Vid ett tillfälle kastades pennor på en av skådespelarna, och efter flera föreställningar har vi även hittat ritade hakkors. Det är en hotfull symbol, säger hon.

"Marken brinner" tar avstamp i kravallerna i Husby förra året och tar bland annat upp rasism, vilket Malin Axelsson tror kan röra upp känslorna i publiken.

– Den är väldigt rakt på sak, och tar tydligt ställning mot rasism utifrån ungdomarnas perspektiv. Det kan väcka känslor. Men samtidigt är den information som ges om upploppen inget kontroversiellt, den bygger på fakta, säger hon.

Någon polisanmälan har Ung scen/öst inte gjort. I stället har man tagit kontakt med Byrån mot diskriminering för att upprätta en policy och tydliga rutiner för hur sådana här händelser ska hanteras. Man har också rekryterat två pedagoger som ska finnas med under föreställningarna, för att vid behov stötta och diskutera med elever och lärare i samband med teaterbesöket.

På tisdagseftermiddagen visades "Marken brinner" igen, och det troliga är att den börjar visas igen i morgon, torsdag. Målet är att föreställningarna sedan ska rulla på som vanligt. De klasser som nu inte kunnat se pjäsen erbjuds att se den längre fram, i Linköping eller Norrköping.

– Jag är otroligt stolt över att vi har den här föreställningen. Att vi skapar konst som betyder någonting. De allra flesta publikreaktionerna har varit fantastiska, säger Malin Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!