Att böcker oftast är billigare på nätet visar vår genomgång med all tydlighet.
Men nätbokhandlarna gör, med undantag för Adlibris, stora förluster och har en ganska liten del av marknaden trots att bokförsäljningen slår alla rekord i Sverige.
Vi talade med Uno Palmström, chefredaktör för den ledande branschtidskriften Svensk Bokhandel om varför det ser ut så här.
Vad betyder näthandeln för bokförsäljningen?
- Inte särskilt mycket. Jag har en känsla av att många kollar på nätet, men att de sedan köper sina böcker i en vanlig bokaffär. Lönsamheten är dålig på nätet. Dyr fakturering och distribution drar ner resultatet.
Vart är bokbranschen på väg?
- Jag tror inte de vanliga bokaffärerna känner något hot från näthandlarna. Inte ens amerikanska Amazon kan visa lönsamhet på sin bokförsäljning över nätet. Men om Seelig, Sveriges största distributör, startar nätförsäljning kan jag tänka mig att det skulle funka bra.
Är det rimligt med så stora prisskillnader?
-Hedengrens, den mest lönsamma bokhandeln i Stockholm i dag är också den allra dyraste. Folk som älskar böcker tycks inte var speciellt priskänsliga. Istället vill man gå i en välsorterad bokaffär med kunnig personal. Den enda grupp som aktivt jagar lägsta pris i dag är nog studenter. Näthandlarnas marginaler är i dag uppenbart för låga.
Vi jämförde priserna på sju slumpvis utvalda böcker: svens-ka romaner, pocketböcker, utländska faktaböcker och svens-ka faktaböcker. De flesta böckerna är sådana som säljer bra i sin respektive genre.
Att Internetbokhandlarna oftast är billigast förvånar kanske inte, men prisspridningen är stor även mellan dessa. Det finns näthandlare som inte är ett öre billigare än priserna i den vanliga bokaffären - tvärtom dyrare, när porto och postförskottsavgifter tillkommer. Varför man skulle köpa sina böcker på Akademibokhandens hemsida annat än om man är ute efter böcker som man inte kan hitta någon annanstans, är en gåta. Priserna är höga, liksom fraktkostnaden. Då hjälper det inte att Akademibokhandelns sida är den absolut enklaste att söka på. Har man gjort sig besväret att gå ut på nätet för att köpa böcker verkar det dumt att inte att välja i stort sett vilken som helst av konkurrenterna, med betydligt lägre priser.
Billigast sammantaget i vårt test var nätbokhandeln Bokus. Men lågpriskedjan Bokskotten - som inte finns på nätet - var obetydligt dyrare, cirka sju procent. Men att Bokus var näst dyrast på en av böckerna, 40 procent dyrare än billigaste alternativ, visar med tydlighet att man inte ska ta för givet att de billigaste alternativen generellt alltid har de lägsta priserna.
I en betydligt större jämförelse gjord våren 2001 av den fristående gratistjänsten Bokfynd.nu, vars sökmotor letar fram vilken nätbokhandel som har lägst pris på den bok man söker, var Adlibris oftast billigast. Men den undersökningen visar också på samma sak som vår: att chansen att en bok är billigare någon annanstans än hos den som är billigast i snitt är stor.
Vi testade att söka på www.bokfynd.nu och fann att resultatet oftast stämde mycket väl med det resultat vi fick fram när vi sökte på respektive hemsida.
Men ett problem är att även med vårt begränsade urval av böcker fann vi en rad fall då givna sökord inte fungerade hos flera av nätbokhandlarna.
Exempelvis fick vi svaret att "ingen författare kunde hittas med namnet Linn Ullman" när vi sökte på Internetbokhandeln. Detta trots att boken fanns och författarnamnet stod med i faktarutan om boken när vi fann den efter att ha sökt på titel.
Det visades sig att Parisboken som ingår i en serie med samma namn ibland fanns upptagen under ett annat namn. Förmodligen vet betydligt färre vad författaren till en guidebok heter än om det vore en roman, vilket kan göra den rejält besvärlig att hitta på nätet. Flera gånger var vi nära att ge upp och - vem vet - kanske fanns också de böcker som i listan står som "fanns ej".
När man jämför priserna får man inte glömma bort att räkna med fraktavgifterna. Oftast ligger dessa mellan 25 och 29 kronor och är lika stora oavsett hur mycket man köper för. Tre böcker kan lätt kosta över 600 kronor och då betyder 26 kronor i frakt ganska lite. Faktum är att även med frakten inkluderad är det vanligt att nätbokhandlar är billigare än vanliga affärer, även om man bara köper en bok.
Sammantaget kan man konstatera att den som ska köpa faktaböcker, där man ofta har ett genomtänkt syfte med sitt inköp och inte lika ofta gör spontaninköp, kan spara mycket pengar om man kan vänta på leveransen i cirka en vecka. Romaner kanske man köper mer när man har lust och det gäller ännu mer för de prispressade pocketböckerna. Men även där kan den som orkar vänta på ett postpaket spara hundralappar.