Spenat naturell är en riktig primör som endast kan njutas när den är späd. När spenaten växer till sig utvecklar den oxalsyra och måste förvällas före konsumtion. Inte ens förvällningsvattnet bör användas, exempelvis till grund för stuvningar eller liknande.
Det är inte en slump att spenat ofta serveras gräddstuvad eller med feta såser då grädden till viss del neutraliserar oxalsyra.
Späda spenatblad är däremot helt riskfritt att äta och här tar vi det säkra före det osäkra och bjuder några gräddkokta murklor, väl förvällda och köpta som helkonserv, som tillbehör.
Späda spenatblad kan för övrigt serveras både som del i sallad eller som tillbehör till pasta, couscous eller helt vanlig kokt potatis med lite olivolja, färskriven parmesanost alternativt fetaost och, om man tål, hackade nötter.
Spenatpasta med murklor
för 4 personer
500 g pasta
Till gräddkokta murklor:
1 liten burk murklor
2 dl grädde
1 msk finhackad gul lök
1 tsk olivolja
salt och vitpeppar
Till servering:
100 g späda spenatblad
körsbärstomater
1. Finhacka gul lök och fräs en matsked lök med olivolja i kastrull. Tillsätt hela, avspolade murklor från burk och efter en halv minut även grädde. Låt svampen sjuda mycket sakta i grädden till dess nästan all grädde kokat in. Det tar cirka 15 minuter utan lock på kastrullen. Smaka av med salt och vitpeppar mot slutet.
2. Koka pastan. Skölj spenatbladen.
3. Varva pasta och spenatblad på varma tallrikar. Avsluta med några gräddkokta murklor och garnera med körsbärstomater.