- Vi köper i allt större utsträckning vår alkohol utomlands och exporterar därmed vår skattebas, säger Lennart Hedquist, moderat i riksdagens skatteutskott.
I höstas, innan Danmark sänkte sin skatt på sprit, krävde han sänkt svensk alkoholskatt för att minska gränshandeln.
- Skatten på sprit måste ned till i närheten av den danska nivån, säger han.
Efter Danmarks skattesänkning har privatinförseln av sprit över Öresund ökat, samtidigt som Systembolaget fått ett stort bortfall av spritkunder i södra Sverige.
I den ökade införselns spår finns även en omfattande svarthandel.
Alkohol säljs från lägenheter och i jourbutiker - även till minderåriga.
Polis och åklagare tror att spriten också hamnar på krogar och svartklubbar.
Trippen över Öresund för billig sprit är enklare och billigare än en resa över Östersjön, ändå finns farhågor för att mönstret från Sydsverige ska spridas också till Stockholmsregionen när Finland sänker skatten.
Systembolaget räknar i alla händelser med effekter på sin spritförsäljning.
- Den kommer att påverkas åtminstone i Norrbotten, Västerbotten och Mälardalen, säger presschefen Björn Rydberg.
Han vill inte spekulera i hur stor nedgången blir.
För rederierna med trafik på Finland via Åland innebär skattesänkningen skärpt konkurrens för den skattefria försäljningen ombord.
Motdraget blir en rejäl prissänkning också på det sortimentet. "Klart förmånligare priser än på land" är Viking Lines slogan.
Konkurrenten Silja Line talar om en genomsnittlig sänkning på 20 procent.
- Vi hoppas på ökad taxfree-försäljning, säger kommunikationsdirektören Tuomas Nylund.
Bernth Ihren, spaningschef för tullen i Mälardalsregionen, vill avvakta vad som händer när privatinförseln väntas öka, men säger att man inte kan bortse från risken för "skånska förhållanden".
- Där är mönstret att man tar in lagliga kvantiteter och lägger upp depåer, varifrån alkoholen sprids vidare. Ser vi sådana tendenser får vi anpassa arbetsmetoderna efter det, säger han.
Trots att både politiker och lobbygrupper vill se en snabb sänkning av alkoholskatten väljer regeringen att avvakta. Riksdagsman Kenth Härstedt (s) har i uppdrag att följa utvecklingen och komma med förslag senast den 15 augusti. Härstedt följer effekterna av Finlands skattesänkning och gör också besök i Polen, Tyskland och Danmark. I mars träffar han minst 23 myndigheter, organisationer och intressegrupper med olika syn på alkoholpolitiken.
- Det gäller att successivt vidga bilden, säger han.