Ungdomsstyrelsen har, tillsammans med 15 statliga myndigheter, undersökt hur väl regeringens mål för ungdomspolitiken uppfyllts vad gäller ungdomars rätt till inflytande och ett självständigt liv. Ett annat av målen är att ungdomarnas kunskaper ska tas till vara som en resurs.
-- Det krävs fortsatta krafttag från regering och myndigheter för att målen ska kunna uppnås. Många av målen rör också kommunal verksamhet, säger Leif Linde, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.
I hälften av 32 delmål har ingen större tendens kunnat utläsas och i 25 procent av delmålen, som att fler lämnar gymnasieskolan med högre betyg, har målen uppfyllts.
En fjärdedel av delmålen - bland annat rörande utbildning, droganvändning, arbetslöshet och bostadsbrist - visar dock en klart negativ utveckling.
Elever med utländsk bakgrund har sämre förutsättningar att lyckas väl i skolan jämfört med elever med svensk bakgrund. Och många av dem som saknar högre utbildning har svårt att få jobb.
-- En överraskande tendens är att så många, 45 000 i åldern 18-25 år, står utanför arbetsmarknaden trots en ganska bra konjunktur. Relativt många ungdomar lever också på socialbidrag under långa perioder, säger Leif Linde.
Ungdomsstyrelsen pekar även på en negativ utveckling vad gäller bostadsbristen för ungdomar och studenter.
Användandet av droger ökar, men svenska ungdomar är fortfarande bättre på att undvika droger i jämförelse med andra länder i Europa. Allt färre niondeklassare i Sverige låter bli cigaretterna, däremot ökar snusningen.
Trots att färre ungdomar tar plats i statliga och kommunala beslutsorgan, upplever de själva att de har ett större inflytande. Till de positiva trenderna hör att allt fler kommuner lägger manken till för att lyssna på ungdomar och att skapa mötesplatser för dialog.
Rapporten ligger till grund för att statliga myndigheter för diskussioner med regeringen om vad som kan göras för att vända de trendkurvor som i dag pekar nedåt.Hilda Gustavson/TT