Stort underskott hotar den offentliga sektorn

Om inget görs kommer den offentliga sektorns finanser att försämras med närmare 200 miljarder kronor på 30 års sikt.

Stockholm2002-05-14 14:04

En åldrande befolkning och internationaliseringen är några av de faktorer som driver på denna utveckling, enligt en ny forskarrapport från SNS.

Höjda avgifter inom barn och äldreomsorg, bättre kontroll på finanserna i kommunerna, förstatligande av försäkringskassorna för att få en enhetligare regeltillämpning, privatisering av arbetsskade- och trafikskadeförsäkringarna och en höjning av pensionsåldern är exempel på åtgärder som enligt rapporten bör prövas för att möta utvecklingen.

Rapporten från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) är resultatet av ett flerårigt forskningsprojekt om den offentliga sektorn som SNS bedrivit. Syftet är att svara på frågan hur den offentliga sektorn ska anpassas till internationaliseringen och befolkningsutvecklingen, och om målen i välfärdspolitiken kan nås på ett mer effektivt sätt.

Ett antal experter som SNS dragit samman på tisdagen hade mycket gott att säga om rapporten och dess analyser.

Lars Heikensten, vice riksbankschef och med ett förflutet på finansdepartementet, tyckte att varningarna för kostnadsutvecklingen inom den offentliga sektorn är befogade.

-- Det finns inte samma rationaliseringspotential nu inom den offentliga sektorn som under 90-talet. Dessutom har det skett en löneeftersläpning inom den offentliga sektorn, sade Heikensten.

Han tyckte dock att rapporten med alla sin analyser ibland krånglade till frågorna:

-- Man kan använda så enkla mått som försörjningskvoten. Då ser man att vi står inför stora utmaningar.

Peter Eriksson, kommunalråd från Kalix och nyvalt språkrör för miljöpartiet, tyckte utifrån sina erfarenheter att rapporten möjligen överdriver konsekvenserna av en åldrande befolkning.

-- Jag ser inte andelen äldre som så kostnadsdrivande. Många jag ser vill jobba efter 65, sade Eriksson.

Den förre socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt misströstade i vanlig ordning när det gäller politikernas förmåga att ta sig an problem i tid.

-- Det borde vara en gåva till politikerna att bli förvarnade i så god tid. Men de flesta uttalanden från politiska partier handlar om att den offentliga sektorn gör för lite, konstaterade Feldt som tyckte rapporten hade två stora förtjänster.

-- Den ena är att man har givit en samlad uppskattning av hur stor den offentliga sektorns anpassning måste vara. Den andra är att det arbetet spänner över stora områden och att det inte finns några enkla lösningar.

Han tyckte också att det finns exempel på att politikerna gripit sig an problem i tid:

-- Man brukar åberopa pensionsreformen och det ligger något i det.

Pensionsreformen påbörjades 1984 och tog mer än 15 år att genomföra fullt ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!