Mat för älskade hjärtan

Bjud din hjärtevän på en middag som är nyttig för just hjärtat - alla hjärtans mat.

Foto:

Stockholm2010-02-11 12:40

Det är lätt att fnysa åt ett modernt påfund som Alla hjärtans dag. Men varför inte vända på steken och verkligen ägna en tanke på hjärtat? Det vill säga det hjärta som pumpar inom oss och får kroppen att fungera. Hjärtat som förser oss med liv.

Oavsett om man har anlag för hjärt- och kärlsjukdomar eller ej gör man klokt i att smörja systemet med nyttig mat som håller blodfetter, blodtryck och kolesterolhalter i schack. Precis som man gör klokt i att röra på sig för att hålla igång kroppen.

Och varför inte kombinera det hela? Bjud någon du tycker om på en hjärtligt god middag som gör nytta i både kropp och själ. Kanske kan det bli starten på en ny vana. Ett sätt att lära sig tänka på att få med de rätta inslagen i den vardagliga maten.

.

Bjud på menyn nedan eller leta inspiration i listan. Men kom ihåg att stress är lika dåligt för hjärtat som fel mat. Ät tillsammans i lugn och ro. Gör alla dagar till hjärtats dagar. (TT Spektra)

Avokado med ingefärsmarinerade räkor och solrosfrön

En enkel förrätt med mycket smak och välgörande nyttiga fetter.

500 g räkor med skal

3-5 cm färsk ingefära

1 vitlöksklyfta

1/2 dl olivolja

1 lime

flingsalt

2 msk solrosfrön

1-2 mogna avokadofrukter

Skala räkorna, ingefäran och vitlöken. Blanda olivolja, pressad vitlök, riven ingefära, rivet limeskal och lite flingsalt. Tillsätt räkorna och gnid in dem ordentligt. Låt stå i en halvtimme.

Rosta solrosfrön i torr stekpanna tills de får lite färg. Dela avokadon. Blanda ner solrosfröna med räkorna och fyll avokadohalvorna med blandningen. Pressa över lime och servera.

Nötbakad lax med örtdressing och varm tomatsalsa

Om man bakar laxen riktigt långsamt blir den otroligt saftig och god. Har du tur och hittar norsk Salmalax är den värd vartenda öre.

Lax:

50 g rostade hasselnötter

salt

nymalen svartpeppar

2 bitar färsk lax, à 150 g (gärna Salmalax)

Dressing:

2 krukor valfria örter, t ex körvel och basilika

1 vitlöksklyfta

1 citron, skalet + lite saft

1 dl kallpressad rapsolja

Salsa:

1 ask cocktailtomater

1/2 dl svarta oliver

1 msk kapris

2 salladslökar

2 msk olivolja

2 tsk vitvinsvinäger

1 tsk flytande honung

salt

nymalen svartpeppar

Mixa eller hacka nötterna och blanda med salt och peppar. Klappa in blandningen på laxfiléerna. Stek dem i ugnen på 100 grader tills de får en innertemperatur av 47-50 grader.

Mixa örter, vitlök och rivet citronskal till dressingen. Tillsätt lite olja i taget under omrörning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Halvera tomaterna, hacka oliver och kapris grovt samt strimla salladslöken. Hetta upp olivoljan i en kastrull eller stekpanna. Häll i tomater, oliver, kapris och salladslök och värm under en minut. Slå på vinäger och honung. Blanda och smaka av med salt och peppar.

Skeda dressingen över laxen vid serveringen och servera alltsammans medan salsan är småvarm.

Chilispetsad fruktsallad med portvin och kardemumma

2 portioner

En kärleksfull dessert som är bra både för hjärtat och hjärtevännen.

2 blodapelsiner

1 kiwi

1 äpple

1 mango

3 passionsfrukter

1 dl blåbär

4 torkade fikon

1 lime

Lag:

1/2 dl vitt portvin

1/2 urkärnad röd chili

1/2 tsk stött kardemumma

rivet skal av 1 apelsin

Dekor:

100 g mörk choklad

färsk mynta

Skala och filea apelsinerna. Skala och skiva kiwin. Skala, kärna ur och tärna äpplet och mangon. Dela passionsfrukterna och häll ut kärnorna. Blanda alltsammans, tillsätt blåbär, klippta fikon och pressa över limesaft.

Koka upp portvin, finhackad chili och kardemumma. Låt lagen svalna något, tillsätt apelsinskal och slå sedan lagen över frukten.

Smält chokladen i vattenbad eller mikron. Spritsa eller måla med pensel hjärtan av choklad på ett bakplåtspapper, det gör inget om de blir lite vingliga - det är tanken som räknas. Låt stelna i kylskåp och lossa sedan försiktigt från papperet.

Fördela fruktsalladen i små glas eller skålar. Toppa med chokladhjärtan och myntakvistar. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!