De ställer sig bakom Världsnaturfondens (WWF) upprop att verka för "uthålligt producerad" palmolja.
Enligt beräkningar försvinner varje år 5,9 procent av regnskogen i Sydostasien. Värst är utvecklingen i Indonesien. På ön Sumatra är nästan all låglandsregnskog borta och samma öde kommer att drabba Kalimantan, den indonesiska delen av Borneo, inom tio år.
Skövlingen har gått hårt åt djurlivet i skogarna. Många karismatiska arter, som orangutang och sumatranoshörning, är starkt hotade.
Att läget är värst i Indonesien beror på det politiska kaos som rått ända sedan diktatorn Suharto förlorade makten. På lokal nivå är korruptionen total och respekten för lagar minimal.
På de kalhuggna markerna anläggs oljepalmsplantager. Oljan används lokalt och exporteras till andra länder där den ingår i margarin, matolja, glass och choklad. Den används också i kosmetika.
Egentligen behövs inte mer mark för plantagerna. Men i stället för att ta alla skövlade områden i bruk hugger man ned ännu mer skog.
-- Timret kan säljas med stor förtjänst och på så vis får man in kapital innan oljepalmerna börjar ge vinst, säger Allan Carlsson, ansvarig för tropikskogar på svenska WWF.
I ett upprop har WWF krävt en övergång till uthållig produktion av palmoljan. Med uthållig avses plantager som anlagts på marker som redan är sargade.
En rad livsmedelsföretag ställer sig bakom uppropet. Hit hör utländska företag som Unilever och Body Shop och svenska jättar som Coop och Ica.