”Den som har gjort rätt ska inte drabbas av återkrav”

Bondeupproret i Kinda över återkrav av gårdsstöd nådde regeringskansliet i Stockholm på fredagen.

Landsbygdsministerns högra hand Magnus Kindbom ställdes mot vägen av bland andra Håkan Skärby, Peter Borring och Pia Tingvall.

Landsbygdsministerns högra hand Magnus Kindbom ställdes mot vägen av bland andra Håkan Skärby, Peter Borring och Pia Tingvall.

Foto: Torbjörn Lindqvist

STOCKHOLM2013-03-09 08:00

– Det märks att frågan är besvärande för staten, säger lantbrukare Per Carlsson.

Per Carlsson ingick i den delegation som under 1,5 timme träffade Magnus Kindbom, statssekreterare hos minister Eskil Erlandsson (C), vid landsbygdsdepartementet.

– Det kändes väldigt bra. Man lyssnade och jag tror att man är medveten om att man har gjort fel, men vill inte erkänna det, säger Per Carlsson.

Rune Larsson, LRF-ordförande i Kinda håller med:

– Vi fick föra fram det vi ville, men att få till en ändring sitter nog långt inne.

De många återkraven av gårdsstöd är en het potatis inom svenskt jordbruk just nu. Särskilt i Östergötland och Kinda.

Krävs på stora summor

Som Corren berättat är Per Carlsson en av flera Kindabönder som krävs på stora summor av staten. Trots att han har följt regelverk och handlat i god tro.

Om Magnus Kindbom inte visste det förut vet han det nu.

– Det är lantbrukare som upplever att de har drabbats väldigt hårt och på ett orättvist sätt efter tolkningar och beslut som myndigheter har gjort. Hårdast drabbat är Kinda.

Magnus Kindbom kan dock inte ge några löften om avskrivning eller mildring av återkrav.

Det betyder att ett stort antal jordbrukare även i fortsättningen betraktas som fuskare och i vissa fall som misstänkta bedragare?

– Jag har fått beskrivningar här att man gjort rätt och ändå fått återkrav. Det är enskilda fall som vi inte kan gå in i, men det är viktigt att man överklagar så att man får en rättslig prövning. Magnus Kindbom fortsätter:

– Från statens sida är det klart och tydligt att den som har gjort rätt enligt de riktlinjer som finns inte ska drabbas av återkrav.

”Stor förlust”

I upprördhetens efterdyningar finns det lantbrukare som väljer att plantera skog på sina betesmarker i stället för att hålla dem öppna.

Hur ser du på det?

– Det är oerhört tråkigt. Det är fantastiska marker för kulturmiljön och den biologiska mångfalden. Så det är en väldigt stor förlust.

”Nu vill vi ha besked”

Utanför Eskil Erlandsson tjänsterum hänger en akvarellmålning där älgar betar i ett odlingslandskap som påminner starkt om Kindabygden.

Är det så det ska bli i framtiden?

– Nej, verkligen inte. Vi har en stark övertygelse att vända den utveckling som svenskt jordbruk befinner sig i just nu. Det har gått åt fel håll alldeles för länge.

Hur går ni vidare när det gäller återkraven?

– Det finns olika tankar som vi ska titta på som gruppen här haft med sig, men det vill jag inte gå in på här.

Bollen ligger hos landsbygdsdepartementet. Per Carlsson väntar med spänning på en återkoppling.

– Det är vi som får betala för deras misslyckande. Nu vill vi ha snabbt besked.

– Annars ska vi se till att dra ner både himmel och helvete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!