Bilbrotten är den vanligaste kategorin av samtliga polis- anmälda brott.
Tillverkarna gör inte särskilt mycket för att förbättra inbrottssäkerheten , en del modeller klarar inte ens tio sekunder med en skruvmejsel. Därmed ökar marknaden för produkter som ska försvåra för inbrottstjuven.
Det vanligaste är att bilägaren skaffar sig ett larm, men många har också köpt sig en rattkrycka som ett komplement till det ofta usla rattlåset.
Kryckan låser fast ratten och Stöldskyddsföreningen (SSF) har hittills godkänt tre som klarar gränsvärdet, tre minuters våld med hammare eller rörtång.
På måndagen genomförde SSF ett test i Stockholm av sju andra kryckor som säljs i bensinstationer och biltillbehörs- affärer i prislägen mellan 100 och 400 kronor.
Testet visade med all önskvärd tydlighet att människors rädsla för brott utnyttjas för att sälja skräp. Fyra av kryckorna klarade inte ens tio sekunders slag med hammare eller ryck med rörtång. Den allra sämsta klarade bara något enstaka hammarslag och gav upp redan efter två sekunder.
Den bästa i testet, en rattkrycka från Biltema som man låser i bromspedalen, klarade 2 minuter och 40 sekunder.
-- De som bara höll 2--3 sekunder var till och med lite sämre än vi hade räknat med, men vi har provat rätt många och det börjar där någonstans, säger Jan-Peter Alm, säkerhetsinformatör på SSF.
-- Det är lite lurendrejeri att sälja sådana här, även om de är billiga. De gör ju ingen som helst nytta vilket bovarna tyvärr vet.
En stor del av skulden till att marknaden över huvudtaget existerar ligger hos tillverkarna som inte gör stöldsäkrare bilar, men också hos bilköparna, påpekar han.
-- Om vi ställde högre krav på tillverkarna så behövde vi kanske inte sådana här extra tillbehör. Vi är nog lite för flata.
De tre kryckor som godkänts av SSF och därför fått föreningens ögonmärke, kostar 600--900 kronor och har kraftigare konstruktion. En del försäkringsbolag reducerar eller tar bort självrisken om den stulna bilen varit utrustad med en godkänd krycka.