Här finns linserna på nätet:
www.eyepassion.com
www.lens.com
www.clecontactlenses.com
www.1800contacts.com
www.lensbuddy.com
www.lenses4net.com
www.lensway.com
Här finns de svenska optikerna:
www.blic.se
www.synoptik.se
www.synsam.se
www.ogat.se
Konkurrensen mellan optikerna har ökat tack vare Internet. I dag kan man beställa sina linser från både svenska och utländska sajter. Tyvärr är det svårt att få grepp om vilken leverantör som är billigast. Det gäller att veta exakt vilken lins man är intresserad av innan det går att jämföra priserna.
När tidningen Råd&Rön sammanställde priserna på linser hos vanliga optiker och Internetföretag fann man prisskillnader på upp till 1 700 kronor om året för identiska linser.
De billigaste linserna överlag är de så kallade månadslinserna. En uppsättning med 12 par brukar kosta cirka 1 000- 1 500 kronor hos en vanlig optiker. På Internet kan man hitta leverantörer som tar cirka 700 kronor för samma fabrikat. Men då tillkommer avgifter för frakten vilket minskar förtjänsten.
Tvåveckorslinserna är dyrare eftersom det krävs dubbelt så många på ett år. På nätet finnar man årsbehovet för cirka 1 700 kronor medan optikerna tar 2 000 till 2 500 kronor.
När det gäller endagslinser som byts varje dag är skillnaderna mellan optiker och Internetföretag inte lika självklara. I vissa fall kan det till och med bli billigare att handla direkt hos optikern.
Prisintervallet för 365 endagarslinser spänner mellan 2 800 till 3 800 kronor hos optikerna och 3 100 och 3 900 hos internetföretagen.
Dygnetruntlinser som byts en gång i månaden kostar mellan 3 500 och 4 000 kronor hos vanliga optiker medan internetleverantörerna tar mellan 2 300 och 3 000 kronor. Det är med andra ord i den här gruppen som de största förtjänsterna finns med att handla via nätet.
Med kontaktlinser slipper man se dåligt på grund av igenimmade eller smutsiga glasögon. Även synfältet ökar eftersom de döda vinklarna vid sidan om glasen försvinner.
Samtidigt kräver linser mer kunskap av sin bärare för att fungera som de ska. Slarv med hygienen eller skötseln kan leda till att man får besvär med ögonen. Även kostnaden för linserna kan bli betydligt högre än för glasögon.
En snabb rundringning till några olika butikskedjor samt en koll på Internet visar att det finns ett mycket stort utbud av olika linstyper och priser.
Tack vare att kontaktlinserna är små och lätta säljs allt fler via postorder, något som dock inte är en garanti för att de är billigare än hos den vanlige optikern. Speciella kampanjer och rabatter gör att priserna skiljer sig markant.
Som kund ska man alltid börja med en ordentlig synundersökning hos en optiker med kontaktlinsbehörighet. Här kan man få råd om vilken typ av linser som passar bäst för synfelet samtidigt som man får lära sig att sätta in och ta ur linserna.
Är man rädd för att peta i ögat kan det vara svårt att klara av just den här biten. Men de flesta brukar efter ett tag lära sig hur de ska undvika att blinka när linsen kommer mot ögat.
Enligt Socialstyrelsens föreskrifter måste en kund ha ett kontaktlinsrecept som är yngre än ett år för att få köpa linser i Sverige. Vissa internationella Internetsajter kräver att man kan intyga att man är van vid att bära och sköta linserna för att få handla. Att köpa linser via Internet kan i vissa fall löna sig, beroende på vilken typ och märke av linser man väljer. Men samtidigt blir servicenivån betydligt lägre. En seriös optiker bistår alltid med snabb praktisk hjälp om något går snett. Kanske har man tappat linsen på golvet eller så är man orolig för att ögat inte tål linsen.
Många optiker är mycket generösa mot sina fasta kunder och bjuder ofta på linsvätskor eller andra tillbehör när man handlar regelbundet.
Handlar man hos ett Internetföretag stannar hjälpen vid rådgivning via telefon eller e-post. Det är ytterst sällan man får nya linser om man tappat bort dem. En annan nackdel med att handla via nätet är att man inte alltid kan köpa linsvätskor eftersom dessa är för dyra att skicka med post.
De flesta optiker rekommenderar synundersökning en gång i halvåret trots att det inte är något krav. Vill man spara pengar räcker det med att undersöka sig en gång om året.
Som kund har man rätt att få en kopia av sin optikerjournal till självkostnadspris. Det här dokumentet är bra att ha om man vill köpa linserna av en annan än den som tillpassat linserna.
De flesta linser som säljs i dag är så kallade mjuka linser. De hårda alternativen rekommenderas endast till den som lider av vissa sjukdomar eller har defekter på hornhinnan.
Valet för de allra flesta står mellan endagslinser, dygnet-runtlinser, tvåveckorslinser samt månadslinser. Endagslinserna används bara en dag och slängs sedan. Det här alternativet är vanligast bland dem som föredrar att använda glasögon och linser i kombination. Kanske sätter man in linserna när man ska idrotta eller gå på fest. Tack vare att linserna är en slit- och slängvara slipper man pysslet med att sköta om dem med linsvätskor. Jämfört med de traditionella tvåveckors- eller månadslinserna blir dock dagslinserna betydligt dyrare.
Även tvåveckors- och månadslinserna slängs när de är uttjänta men här rör det sig om en längre tid. Linserna ska tas ut och rengöras dagligen och är lika säkra som endagslinser under förutsättning att man sköter hygienen.
De nya dygnetruntlinserna är gjorda av silikon vilket gör att de släpper in mer syre till ögat. Därmed har dessa godkänts för att användas dygnet runt, även när man sover. Än så länge är priserna betydligt högre för dessa samtidigt som man som bärare slipper en stor del av skötseln. Det är bara en gång i månaden som man behöver ta ut dem för rengöring.
Dygnetruntlinser har tidigare funnits på marknaden men gav åtskilliga infektioner. I dag ska dock problemen vara lösta i och med den förbättrade konstruktionen.
Oavsett vilket alternativ man väljer bör man inte slänga glasögonen. Skulle man bli sjuk eller få irriterade ögon bör man låta ögonen vila. Dessutom kan det vara bra att ha glasögonen som en extra säkerhet ifall man skulle tappa bort eller skada linserna.