Ett klipp för miljön
Av trädgårdens alla redskap är bensinklipparen den maskin som kräver mest underhåll. Börja med att slipa kniven eller knivarna. Ta bort tändstiftskabeln innan kniven monteras bort. Med hjälp av ett bryne eller slipsten är det lätt att få en vass egg. Ju vassare den är desto grönare blir gräset efter klippningen. Därefter balanserar man kniven för att minska vibrationerna.
Inför vintern bör man tömma tanken på bensin för att minska risken för beckbildning i bränslesystemet och förgasaren. Har man inte gjort det kan det vara svårt att starta motorn på våren. Skulle den trilskas bör man torka av tändstiften, byta bensinen i tanken, choka och göra ett nytt försök.
Motoroljan bör bytas minst en gång per säsong. Har man inte gjort det före vintern är det bäst att göra jobbet innan den första klippningen.
Varmkör motorn tills bensinen tar slut. Tippa sen klipparen (eller lossa oljepluggen om sådan finns) och samla upp den varma oljan. Ny olja bör ha viskositet SAE 30 och vara avsedd till just gräsklippare.
Även tändstiften bör bytas en gång per säsong samtidigt som man rengör luftfiltret. Är det tvättbart går det bra med varmt vatten och flytande tvättmedel. När filtret torkat mättas det med motorolja innan man sätter tillbaka det.
Även elgräsklipparens kniv behöver en översyn. Om klipparen är batteridriven bör man se över batterierna enligt instruktionsboken. Nätanslutna elklippares sladdar kan ibland ta stryk. Ser anslutningarna skadade ut bör en fackman se över dem.
Har man en stor tomt finns det egentligen bara ett val och det är att satsa på en traditionell bensinklippare. För mindre tomter kan det vara både enklare och billigare att klippa med en eldriven klippare eller en handgräsklippare.
Utbudet av gräsklippare har ökat kraftigt under de senaste åren samtidigt som tekniken förfinats. Med hjälp av katalysatorer, effektivare motorer och andra finesser klarar de flesta bensindrivna klippare EU-kraven.
Samtidigt har de nätanslutna eller batteridrivna elklipparna fått en ökad verkningsgrad vilket gör att de kan klippa även högt och fuktigt gräs. När det gäller handjagarna har tekniken även där tagit flera steg framåt. Åtskilliga tester av de senaste modellerna har visat att det till och med krävs mindre ansträngning att klippa med en sådan jämfört med de tunga bensinklipparna.
Äldre bensinklippare är ofta bullriga miljömarodörer som släpper ut mängder av kolväten och kväveoxider, ämnen som går rakt ner i lungorna på den som går bakom maskinen. Genom att förse klipparna med katalysatorer har dock flera tillverkare lyckats komma ned i vissa minimikrav på avgasut-släpp. Dessa kan ytterligare minska om man väljer den miljöanpassade alkylatbensinen istället för vanlig blyfri bensin.
När tidningen Råd & Rön tidigare testat bensinklippare fann man att det brast i säkerheten hos många. Skarp kritik riktades mot att stenar, grenar och andra föremål sprätter iväg när man kör över dem.
I vissa fall var även uppsamlingsbehållarna av för klent material vilket kunde leda till att hårda föremål slungades ut ur dem. De senaste testerna visar dock att tillverkarna tagit till sig kritiken genom att förse maskinerna med skydd som gör att föremål inte kan slungas ur maskinen.
När det gäller bensinklippare finns tre huvudalternativ att välja mellan. Antingen köper man en traditionell klippare där gräset sprids ut vid sidan, vilket är det bästa alternativet för den som klipper högt och fuktigt gräs.
Nackdelen är att man måste räfsa upp gräset efter klippningen. I annat fall kan det ta flera veckor innan det gulnande gräsklippet brutits ned.
Vill man i stället samla upp gräset är en klippare med inbyggd behållare ett självklart val. Har man en större tomt måste man dock räkna med att tömma behållaren åtskilliga gånger. Om behållaren är stor blir det tungt att dra runt maskinen. Dessutom ökar kravet på gödsling eftersom man forslar bort det kväverika gräset.
De så kallade mulcherklippare som även säljs under namnet bioklippare hackar i stället sönder gräset som därefter sprids ut under maskinen. På så sätt återanvänder man det klippta gräset vilket minskar behovet av gödning.
För att mulchermetoden ska fungera gäller det att gräsklipparen kan sprida ut klippet jämnt och fint. Dessutom bör gräset inte vara för högt vilket gör att man måste räkna med att klippa oftare.
Tycker man att det är jobbigt att gå runt med klipparen bör man välja en modell som är självgående. Helst bör den ha flera växlar för att man ska kunna anpassa hastigheten. Bäst är om den driver på framhjulen eftersom man då bara behöver vicka upp den vid snäva svängar.
När det gäller elklipparna saknas denna finess. I gengäld väger de mindre och är därmed enklare att hantera. En nätansluten elklippare har ofta högre effekt än de batteridrivna alternativen. Däremot brukar sladden ofta fastna i träd och buskar.
Batteriklipparna är i princip lika enkla att klippa med som en bensinklippare. Man bör dock välja en modell med ett batteri som räcker för hela gräsmattan eller köpa två batterier.