Vitvaruhandeln har kraftiga påslag på sina priser. Därför finns det ofta möjlighet att pruta på varorna, speciellt om man gör ett större inköp.
En bra elvisp är alltid bra att ha till hands i köket. Även om dess motoreffekt är låg är den enkel att plocka fram. Med en degkrok klarar den att knåda en deg på ungefär en liter degspad.
Även en separat mixer är ett användbart redskap. Den lilla maskinens roterande knivar passar utmärkt till att finfördela kokta grönsaker eller hacka nötter med. Däremot klarar den inte råa grönsaker eller att vispa eller knåda tyngre degar.
Ännu enklare att plocka fram är mixerstaven. Den klarar att finfördela små mängder mat med vätska till soppor. Man kan även använda den för att göra en milkshake bestående av till exempel djupfrysta bär och mjölk.
Ett alternativ till mixern och matberedaren är den så kallade minihackaren. Den är en liten matberedare som klarar att finfördela små mängder som till exempel barnmat, ost eller nötter.
Med en separat råsaftcentrifug kan man snabbt och enkelt göra saft av rotsaker och äpplen. Det går åt cirka ett kilo rotfrukter till fem deciliter saft. De flesta centrifuger är dock svåra att diska rena.
Desto enklare är det att göra rent en citruspress. Med en hög presskulle som har kraftiga räfflor är det enkelt att göra sin egen färskpressade juice. Det finns även separata köttkvarnar som kan användas till att göra köttfärs och äppelmos.
I takt med att matlagningsprogrammen blir alltfler ökar också försäljningen av olika köksredskap och maskiner. I dag finns det en uppsjö av matberedare i olika storlekar och prisklasser. Gemensamt för dem alla är att de ska klara många arbetsuppgifter i köket.
De ska inte bara kunna mosa, blanda, hacka och riva. De ska även kunna användas till att göra mindre degar likväl som att strimla grönsaker i tunna skivor.
För att man ska ha nytta av maskinen ska den spara tid. Därför måste den vara enkel att montera och att göra ren. Har man en avancerad modell med många plottriga smådetaljer är det risk att man tröttnar på att använda den.
Matberedarnas grundutrustning består av en plastskål, ett plastlock med tillhörande matarrör samt en påmatare. Dessutom ingår en roterande metallkniv där knivbladen sitter på olika höjd. På så sätt kan maskinen blanda och hacka samtidigt. Ofta får man även olika riv- och skärskivor som kan skära skivor eller strimlor i varierande tjocklek. Många matberedare har även visp samt redskap för knådning av deg som standardtillbehör. Ibland kan man försöka pruta på maskinerna genom att kräva att få specialtillbehör som till exempel en citrus- eller råsaftcentrifug på köpet.
Med tanke på den snabba produktutvecklingen bör man skaffa de tillbehör som man vill ha samtidigt som man köper maskinen. Om ett år finns troligen vare sig matberedaren eller tillbehören kvar på marknaden.
När tidningen Råd & Rön testade sju modeller i olika prisklasser fann man att de dyraste modellerna knappast var de bästa. Kritik riktades mot att vissa hade felkonstruerade skärknivar som slet sönder grönsakerna i stället för att skiva dem. Även svårigheterna med att få alla detaljerna rena efter användning gjorde att flera modeller fick en plump i protokollet.
Även Ica-kurirens test av åtta modeller visade på stora skillnader i det praktiska handhavandet. De dyraste modellerna erbjöd visserligen starkare motorer och fler hastigheter. Men samtidigt var flera av de avancerade modellerna svåra att sätta ihop och diska.
Ett alternativ till att köpa en matberedare är att satsa på en köksmaskin. Förutom ett betydligt högre pris har köksmaskinen större kapacitet och passar därför bättre för den som lagar större portioner. Köksmaskinen är även överlägsen vid till exempel bakning där de stora skålarna klarar upp till två liter degspad. Till en köksmaskin får man ofta med fler tillbehör på köpet som till exempel köttkvarn och visptillsatser. Däremot brukar man få köpa till mixer, grönsaksskärare, passerapparat, råsaftcentrifug och potatisskalare. Vill man lätta på plånboken brukar det även finnas pommes frites-skiva, sädeskvarn och kaffekvarn som specialtillbehör. Ett användbart redskap är grönsaksskäraren och potatisskalaren som är en behållare som är belagd med slipkorn. I och med att skalen nöts bort blir ytan nästan slät vilket ger ett aptitligt intryck.
Oavsett om man bestämmer sig för en matberedare eller köksmaskin bör man se till att det finns plats för den i köket. En maskin som måste ställas undan på vinden eller i en garderob blir snabbt en dyrbar hyllvärmare. Helst bör maskinen stå framme på köksbänken eller i ett köksskåp där det är enkelt att ta fram den. Det är även bra om maskinerna är någorlunda ljuddämpade. Även om de flesta väsnas mycket skiljer sig ljudnivån mellan olika modeller.
Av säkerhetsskäl ska en modern matberedare inte kunna startas utan att locket är monterat. Normalt sett är mataröppningen så pass trång och djup att man inte kan stoppa ner handen när maskinen är igång. Däremot kan man fortfarande göra sig illa på kniven när man ska ta ur och diska den.
Vissa maskiner är märkta med en tidsangivelse som visar hur länge man kan köra maskinen utan att den blir överhettad. Finns det en sådan märkning på maskinen bör det även finnas ett överhettningsskydd. I annat fall bör man överväga att köpa en annan modell som antingen har ett bra överhettningsskydd eller som ännu hellre klarar att arbeta utan några tidsgränser.
Oavsett vilken maskin man väljer bör man se till att den är enkel att hantera. Det ska vara enkelt att få ett bra grep om vred, kniv och skivor. Många maskiner har reglage som kan vara svåra att hantera för den som är svag i händerna. Man bör även se till att man får med en bruksanvisning som är på svenska och är enkel att förstå.