Ju dyrare desto bättre. Längst liv med Long life. Eller?
Det finns få produkter där ord som "ultra", "extreme", "power" är så vanliga som när det gäller marknadsföring av batterier. Det ges också många fagra löften där batteriernas förpackning förkunnar att just den här särskilt speciella modellen "räcker upp till fem gånger längre än vanliga batterier".
Vilka dessa "vanliga batterier" är avslöjas aldrig. Förvirrande och inte sällan rätt oseriöst. Inte blir det lättare av att priset varierar stort, det kan skilja närmare 40 gånger mellan det billigaste och dyraste alternativet.
Låt oss börja med att titta vad som finns att välja på. Engångsbatterier kan grovt delas in i ett antal grupper beroende på kemiskt innehåll och uppbyggnad.
Så kallade brunstensbatterier är den äldsta typen på marknaden och är i princip en zinkbehållare (minuspolen) med kemikalier och en kolstav i mitten som mynnar ut i pluspolen. När batteriet används förbrukas zinken och det kemiska innehållet förändras.
Batteritypen är billig att tillverka men är inte så effektiv. Särskilt lite högre strömmar är tuffa för brunstensbatterier.
Eftersom själva behållaren i ett brunstensbatteri förbrukas vid användningen hade äldre modeller en otrevlig förmåga att börja läcka med tiden. Det har dock förbättrats stort på de batterier som vi har provat då samtliga också har ett yttre tätande hölje i stål.
Det kemiska innehållet i så kallade alkaliska (alkaline på engelska) batterier är rätt snarlik det i brunstensbatterier. Men för att göra batterierna mer effektiva innehåller dessa också kaliumhydroxid som är en effektiv elektrisk ledare. Det är denna "alkaliska" kemikalie som är upphov till namnet. Alkaliska batterier är i dag den absolut vanligaste typen av engångbatterier på marknaden.
Litiumbatterier liknar också brunstensvarianten men litium används i stället för zink.
Det är det kemiska innehållet i ett batteri som bestämmer polspänningen och för alkaliska och brunstensbatterier är spänningen ungefär 1,5 V utan belastning.
Batterier baserade på litium håller normalt ungefär 3 V vilket gör att dom inte passar i de flesta apparater som inte är speciellt anpassade för det.
Energizer tillverkar dock ett batteri med litium och järnsulfid i kemin som håller 1,5 V. Fördelen med litium är den höga effektiviteten, det vill säga hög kapacitet i kombination med stor förmåga att leverera stora strömmar. De väger också mindre, fungerar vid mycket lägre temperaturer och kan lagras längre (upp till 10 år) än andra typer. Den främsta nackdelen är det höga priset.
Det finns många andra varianter på små engångsbatterier; silveroxid, zink-luft, nickel-zink och så vidare.
Alla har sina för- och nackdelar. Särskilt vad det gäller batterier till hörapparater, armbandsur och andra små och extremt strömsnåla apparater är det ett bra val.
Batteridistributörerna vill gärna begränsa antalet modeller och inte sällan finns inte ens något annat än AA/LR6 att köpa i mindre butiker.
Därför har också vi valt att enbart prova batterier i denna storlek. Priser från 1,25 till 48 kr/styck och fyra olika typer av kemi finns representerade.
Vi har också valt att redovisa resultaten från förra årets test (Ljud & Bild nr 10, 2002) tillsammans med årets. Samma metod har använts vid båda testerna.
Vi har provat med två olika strömmar. Vid 100 mA håller de bästa batterierna ungefär ett dygn, vilket är rätt normalt för många bärbara ljudapparater. Vid 1 000 mA kortas tiden till bara någon timme och kan sägas representera den belastning som digitalkameror, kraftiga ficklampor och stora kamerablixtar utgör.
Kurvorna här bredvid visar några typiska urladdningskurvor. Batterierna laddas ur med hjälp av en specialkonstruerad mätdator som är kopplade till en vanlig PC där alla data samlas in och bearbetas. Vi har handlat i affärerna som vanliga konsumenter och köpt förpackningar över disk.
Priserna varierar stort -- även på samma typ och fabrikat -- så priserna i tabellen kan avvika från vad man själv finner.
Prisvärt eller inte?
Vilket batteri är bäst? Det är en fråga som i sin tur ställer frågor till brukaren.
I vilken apparat ska det användas?
Ska det vara billigast tänkbara eller är det mest tid per krona som är avgörande? Eller är det längsta möjliga driftstid som är viktigast?
Som så många gånger annars handlar det om en kompromiss och att man får (i alla fall i någon mån) vad man betalar för. Det billigaste av alla kategorier är brunstensbatteriet HW HR6MX som bara kostar 1,25 kr/styck.
Det fungerar i apparater som är relativt strömsnåla men kapaciteten är den lägsta av alla provade batterier så det är ändå inte prisvärt.
Dessutom "kostar" frustrationen över att apparaten inte går så länge ju också något. Generellt är brunstensbatterier att betrakta som dåliga köp i jämförelse med alkaliska batterier. Överlägset bäst kapacitet har litiumbatteriet från Energizer.
Men priset (48 kr/styck) avskräcker och förpassar detta batteri till mer extrema förhållanden som vinteräventyr med lättast möjliga packning.
Det bästa alkaliska batteriet vi har funnit är Duracell Ultra M3.
Men det överlägset mest prisvärda är, precis som förra året, Ikeas batteri. Det har varken längst livslängd eller lägst pris men priset i förhållande till kapaciteten är mycket lågt.