-- Även små justeringar kan göra stor skillnad. Dessutom är det bra att lägga in korta raster där man sträcker på sig, säger Göran M Hägg, docent i ergonomi på Arbetslivsinstitutet.
Förr var långa bilfärder ofta rena rekreationen för föraren. Att sitta stilla efter dagar av kroppsarbete var bara skönt.
Men i dag sitter allt fler stilla på jobbet och den långa bilfärden blir snabbt påfrestande för kroppen.
-- Är man dessutom stressad så blir man spänd i kroppen, särskilt i axelpartiet. Då kan långa bilfärder skapa smärta i kroppen och späda på olika typer av värk som man kanske redan har fått genom sitt stillasittande jobb, säger Hägg.
Att flytta förarsätet framåt eller bakåt ändrar både vinkeln på fotleden och armarna.
-- Jag får ofta ont i fotleden när jag sitter med foten under längre tid tryckt på pedalen i samma ställning. Då brukar jag flytta stolen ett steg fram eller bak. Då ändras fotvinkeln och värken lindras eller försvinner, säger Hägg.
Samtidigt ändras armarnas vinkel mot ratten. Här finns en liten konflikt mot det man får lära sig i trafikskolan. Tio-i-två-greppet är inte det bästa sett ur ergonomisk synvinkel.
-- Nej, det bästa är att ha händerna så lågt på ratten som möjligt. Ju högre du har händerna, ju mer spänner du axlarna och det vill man undvika.
Ett sätt att få händerna så lågt som möjligt är att sänka ratten så mycket som möjligt.
Att luta ryggstödet är också ett sätt att ändra ställning. Då ändras inte fotledens vinkel, men väl nackens och armarnas.
-- Man ska undvika extrema lägen. Det gäller bara att hitta den vinkel som man är mest bekväm med.
Svanken i ryggen ska också ha stöd. På vissa stolar går det att ställa in svankstödet.
-- Annars får man göra som jag, ta en kudde, en hoprullad handduk eller en tröja.
-- För att det ska vara skönt vill man ha det lågt i nacken, men det är inte att rekommendera om man skulle bli påkörd bakifrån. Då förstärker nackstödet snarare än skyddar mot pisksnärtskador. Därför ska man se till att man har nackstödet högt mot huvudets tyngdpunkt.