Välj kaffebryggare med eftertanke

Älskar du kaffe? Då ska du investera i en riktigt dyr och avancerad bryggare. Eller brygga för hand. De billigaste kaffebryggarna brukar ge ett riktigt uselt resultat.

Klicka på grafiken för att förstora den.

Klicka på grafiken för att förstora den.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2003-03-04 07:21

En kaffebryggare finns i de flesta hem och på de flesta arbetsplatser. Trots det är det inte säkert att de brygger ett bättre kaffe än man kan göra med hjälp av en kastrull och ett kaffefilter.

A och O när det gäller kaffe är att använda kallt och friskt vatten. Men minst lika viktigt är att vattnet värms upp till mellan 92 och 96 grader för att kaffet ska komma till sin rätt.

Även den tid det tar för det heta vattnet att rinna igenom kaffet och filtret spelar en avgörande roll för smaken. Det optimala anses vara att det tar mellan sex och åtta minuter. Väl i kannan bör temperaturen ligga på mellan 80 och 85 grader.

Tycke och smak

När det gäller doseringen gäller det att prova sig fram efter tycke och smak. De flesta tar cirka en matsked (åtta gram) per kopp kaffe (1,25 deciliter). Kaffet bör drickas inom en halvtimme eftersom smaken försämras snabbt. Vill man spara kaffet är det bättre att hälla över det på en termos än att hålla det varmt i bryggaren. Man kan även värma kallt kaffe i en mikro vilket är skonsammare för smakämnena än att hetta upp det i en kastrull.

Brygger man bara någon enstaka kopp kaffe blir temperaturen på vattnet för låg i många kaffebryggare.Då är det bättre att värma vattnet i en kastrull och sedan hälla det försiktigt över kaffet i filtret. Precis när bubblorna börjar synas på bottnen i kastrullen är temperaturen den rätta.

Många kaffebryggare ger ett godtagbart resultat när vattenvolymen ökar. Men det finns undantag visar åtskilliga tester. När man väljer kaffebryggare brukar det löna sig att satsa på en rejäl modell som är enkel att använda. En stor öppning gör det enkelt att fylla på vatten i behållaren samtidigt som tydliga skalor underlättar påfyllning av rätt mängd.

Inbyggt droppstopp

Vidare bör det vara enkelt att sätta i filtret i hållaren och fylla på kaffe. Modeller som har en inbyggd filterhållare kan vara svårare att hantera än de som har ett löstagbart filter.

En bra kaffekanna ska ha ett handtag som gör att man kan hälla ur den utan att bränna sig.

Åtskilliga bränder orsakas av att man glömmer stänga av bryggaren. Därför är det viktigt att det finns en kontrollampa som tydligt visar om bryggaren är på eller av. Även ett inbyggt droppstopp som gör det möjligt att avbryta bryggningen utan att vattnet rinner ut är en uppskattad finess.

En del kaffebryggare har avancerade funktioner som till exempel vägning av kaffet för att få rätt dosering. Även inbyggda sladdgömmor kan vara bra för den som vill slippa löst liggande sladdar kring bryggaren.

Alla bryggare bör förr eller senare avkalkas för att få ett optimalt resultat. Vissa bryggare har särskilda program för avkalkning medan andra hänvisar till bruksanvisningen.

Hög effekt

Man bör se upp för de kaffebryggare som låter en mindre mängd vatten stå kvar i botten av vattenbehållaren. Om man inte tömmer behållaren efter varje bryggning får man det friska vattnet utspätt med gammalt.

En bra kaffebryggare bör ha en hög effekt för att undvika att olika typer av bittra ämnen utvecklas. De modeller som brukar placera sig bäst i olika tester har 1100 watt eller högre. Trots det finns det åtskilliga bryggare med effekter på mellan 800 och 900 watt.

En färskvara

Både de malda kaffebönorna och det färdigbryggda kaffet är en färskvara som bör hanteras på rätt sätt för att inte förlora sin karaktär.

Kaffets försämras snabbt så fort det kommer i kontakt med syre. En öppnad förpackning håller i cirka 10 dagar om den försluts ordentligt efter varje användning och förvaras svalt i sin originalförpackning. Man bör undvika att hälla över kaffet i en annan burk eftersom man förlorar mycket av aromerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!