-- Det beror troligen på att det är komplicerat att tillverka glasögonbågar och optikerna i första hand ser sig som en del av sjukvården, inte som en del av modebranschen, säger Lennart Ullman på Sveriges optikleverantörers riksförbund.
Vi svenskar byter i genomsnitt glasögon vart tredje år. Men takten ökar. Glasögon har blivit mode och handlar därför i allt högre grad om att uttrycka sin personlighet och inte bara om att se bättre. Den tid då glasögonen bara skulle fylla en funktion är borta.
Men optikerbranschen har inte riktigt hunnit med i utvecklingen.
Visst finns det massor av trendiga och moderna bågar hos optikerna, men det handlar till allra största delen om märkesbågar och bågar av hög kvalitet.
Därför är de trendiga bågarna också dyra. Priser på mellan 3 000 och 6 000 kronor är inte ovanligt för bara bågen.
Om man jämför med exempelvis heminredning eller klädmode, blir det uppenbart att optikerna till stor del saknar utbud av moderiktiga bågar till lägre pris.
I både kläd- och heminredningsbranschen är det långt ifrån enbart de dyraste märkena som anses moderiktiga. Där finns trendiga alternativ till en billigare penning, även om kvalitén ibland kanske inte är riktigt lika hög som hos de "finare" märkena. Oftast har de stora kedjorna sina egna märken. De säljer ett antal välkända varumärken och har dessutom sitt eget märke som ett billigare komplement.
Eftersom det dessutom handlar om just trendiga saker är kvalitén inte alltid avgörande. Produkterna har ganska kort livslängd; nästa säsong är det något annat som gäller.
Stora kläd- och inredningskedjor följer ofta väldigt tätt efter mer kända designers verk, vilket inte allt för sällan resulterar i anklagelser om kopiering. Gränsen mellan kopia och inspiration är självklart hårfin, men i glasögonbranschen är fenomenet nästan okänt.
-- Vi representerar alla de stora märkena och vi har aldrig ens haft ämnet upp till diskussion. Våra medlemmar upplever inte att kopiering är ett problem, alltså kan det inte förekomma i någon större omfattning, säger Lennart Ullman på Sveriges optikleverantörers riksförbund.
Produktionen av glasögonbågar är både överraskande komplicerad och personalkrävande. Det gör att produktionen blir dyr, men också att det är mer komplicerat att snabbt göra trendiga kopior av framgångsrika märken.
-- Men det borde egentligen inte vara några problem, eftersom det finns fabriker som kan göra andra typer av billigare bågar. Det är samma produktionsmetoder för att producera trendiga bågar.
För konsumenten är det inte mycket att göra. Kedjor som Blic och Ögat erbjuder ofta paketpris på bågar och glas, samt har ett ganska stort utbud av lågprisbågar. Men då får man också kompromissa med utseendet.
-- Vi har vårt eget varumärke och det är något som vi utvecklar hela tiden. Vi har inte kommit lika långt som en del andra i detaljhandeln, men jag tror att optikerbranschen kommer att bli mer lik exempelvis klädbranschen, säger Jan Ericsson, vd för Ögat.
För första gången i vintras deltog Ögat i mellandagsrean och sålde ut bågar till halva priset.
-- Vi kommer att se mer sådant i hela vår bransch. Klädbranschen har kommit längre än vi har gjort. Det finns väldigt många enskilda optikerföretag och för dem är det svårt att ta fram egna märken.
Det finns helt enkelt inget glasögonbranschens H&M eller Ikea, ingen kedja som lyckats göra modet billigare för alla.
-- Vår bransch omsätter mycket mindre än klädbranschen, därför är det också svårare att jobba med egna varumärken. Det måste till en viss volym för att det ska vara lönsamt helt enkelt, menar Jan Ericsson.
Lennart Ullman tror inte ens att alla optiker är intresserade.
-- Jag tror att många optiker upplever sig mer som läkare, att de ger vård och därför vill ta hand om sina kunder på ett mer ansvarsfullt sätt än man gör i många andra branscher. De vill vara säkra på att de bågar de säljer är av bra kvalitet och att de håller länge. Därför satsar man hellre på kända varumärken, det är tryggare både för kunden och optikern, säger han.
Optikerbranschen är en av få branscher som i stort sett alltid har gått bra. Marginalerna är uppenbarligen goda, för konkurserna är mycket få och det är ingen tillfällighet att just optikerna finns kvar på samma plats år efter år medan butiksgrannarna kommer och går.
Alternativet för en konsument kan vara att leta efter någon butik som säljer glasögonbågen billigare någon annanstans. Prissättningen på glasögon kan variera en del från ort till ort, men ofta mindre än man skulle kunna tro. Å andra sidan kan det löna sig.
Undertecknad lyckades köpa ett par Chanelglasögon hos en optiker i Simrishamn för under 3 000 kronor, nästan halva priset jämfört med nästan 6 000 i Stockholm.
-- Butikerna är personalintensiva och måste därför ofta ta ut sina marginaler på bågar och glas. Det är inte som en klädbutik där man kan ha en person som bara står vid kassan och tar betalt. Optikerna måste ge i stort sett varje kund personlig service, kunna göra synundersökningar och så vidare. Det medför så klart högre personalkostnader, säger Jan Ericsson.
Man kan också köpa en båge i en affär och själva glasen i en annan, men troligen är den som säljer bågen billigast även billigast på glasen. Att leta glas och bågar i olika butiker blir kanske aktuellt när man söker efter gradalglasögon, det vill säga de nu så trendiga glasögon som är tonade i graderad skala. Olika butiker och kedjor har helt enkelt olika färgskalor att erbjuda. Priset på gradalglaset skiljer sig också en del.
Det som definitivt tillhör kunden är resultatet från synundersökningen. Har du gjort en synundersökning hos en optiker kan du begära att få med dig den eller be en annan optiker ta reda på resultatet.
När det gäller läsglasögon kan man köpa enkla modeller för drygt 20 kronor på bensinmackar och lågprisvaruhus, medan optiker ofta tar minst ett par hundra.
-- I det fallet betalar man inte för funktionen utan designen och kanske även kvalitén. Men tycker man att 20-kronorsglas-ögonen fungerar estetiskt så är det sällan några problem med funktionen, säger Lennart Ullman.